900 millió forintra biztosított műtárgypark a miniszterelnök bázisán

900 millió forintra biztosított műtárgypark a miniszterelnök bázisán

Orbán Viktor Kis Grófóval (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Összesen 139 állami tulajdonban álló műtárgy díszíti jelenleg a Miniszterelnökség által használt karmelita kolostort. A reprezentációs célú alkotások között neves magyar művészek olajfestményei, szobrai egyaránt megtalálhatók, mint ahogy értékes szőnyegek is. A műtárgyak biztosítási értéke mintegy 900 millió forint. Egyebek mellett ez derült ki a Várkapitányság Zrt. adataiból, amelyeket közérdekűadat-igényléssel kértünk ki.

A Budavári Palotáért felelős állami tulajdonú társaságot még februárban kerestük meg, ám – ellentétben a minisztériumokkal – a járványhelyzetre hivatkozva 45 napos hosszabbítást kértek az adatok kiadására, amit újabb 45 nappal toldottak meg. Így több mint 100 napot kellett várnunk arra, hogy megtudjuk, milyen alkotások díszítik a miniszterelnöki rezidenciát.

Adatigénylésünket különben Fekete Péter, az előző Orbán-kabinet kultúráért felelős államtitkárának egyik cselekedete szolgáltatta. Róla éppen a magyar kultúra napja alkalmából derült ki a budapesti Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadóünnepségén, hogy szokása közgyűjtemények polcairól egy-egy tárgyát levenni, majd azokat egy másik múzeumban bemutatni.

• Melyek a legnagyobb biztosítási értékkel bíró alkotások a karmelitában?
• Mekkora összegben vannak ott szőnyegek?
• Mi jelzi mindemellett a puritánságot?

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!