A Balkánon állítaná meg az oroszokat Washington

A Balkánon állítaná meg az oroszokat Washington

Aleksandar Vucic szerb (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök ellép a díszsorfal előtt a belgrádi fogadási ünnepségen 2019. január 17-én (Fotó: MTI/EPA/Mihail Klimentyev)

Újra az Egyesült Államok fókuszába került a Nyugat-Balkán, sőt már politikai és gazdasági segítséget is adna a térségnek, hogy az távol maradjon az orosz befolyástól – ez derül ki abból a törvénytervezetből, amelyet amerikai szenátorok mutattak be augusztus elején. Az amerikai törvényhozók úgy látják, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyértelmű célja, hogy növelje befolyását ebben a térségben, amely kulcsfontosságú az európai béke, stabilitás és jólét szempontjából. Washingtonnak ráadásul azért is kell kezelnie a helyzetet, mert az Európai Unió szemmel láthatóan képtelen arra, hogy kiszakítsa a Nyugat-Balkánt Oroszország és Kína öleléséből.

Emlékezetes: Oroszország az elmúlt években fokozatosan növelte befolyását Szerbiában, így a gázellátás mellett számos modern fegyvert is az oroszok szállítottak az országnak. Belgrád ugyanakkor tudatosan törekedett arra, hogy az orosz kapcsolatokat időnként takaréklángra csavarja, mert külpolitikai stratégiájának középpontjában az a meggondolás áll, hogy valamennyi nagyhatalommal jó kapcsolatokat kell fenntartania. A nisi orosz–szerb humanitárius központ – amelyet nyugaton csak orosz kémközpontnak tartanak – orosz munkatársainak Belgrád nem adott diplomata státuszt, de egy időre az orosz fegyvervásárlásokat is leállították az amerikaiak rosszallása miatt.

• Hol erősek Oroszország pozíciói a Balkánon?
• Hogyan állítaná meg az orosz befolyásszerzést Amerika?
• Mire lesz elég az amerikai támogatás?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!