A besúgón túl: a KISZ kiüresedett, de Szimat Sanyi figyelt

A besúgón túl: a KISZ kiüresedett, de Szimat Sanyi figyelt

KISZ-esek 1964-ben a budapesti Ötvenhatosok terén, a május elsejei felvonuláson (Fotó: Fortepan/Nagy Gyula)

A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) az 1980-as évekre kiüresedő, formális szervezetté vált. A pártállami rendszer egésze szempontjából ekkor már nem volt olyan jelentős, amilyennek esetenként a mából visszanézve tűnik – mondja Valuch Tibor történész, akivel az MSZMP ifjúsági szervezetének utolsó évtizedéről, az egyetemi életről, ügynökökről, csövesekről, volt és jelenlegi miniszterelnökökről is beszélgettünk. Az apropót A besúgó című sorozat szolgáltatta, amelyben mellékszálként az ifjúsági szervezet is megjelent.

A KISZ-t az 1956-os forradalom után, 1957 márciusában alapította az MSZMP a párt ifjúsági szervezeteként. Létrehozásának fontos motivációja volt, hogy a forradalomban tevékenyen vettek részt a fiatalok; tanulók, értelmiségiek, munkások egyaránt. A KISZ az ifjúság tevékenységének széles spektrumát lefedte az iskoláktól a gyárakon át az egyetemekig, beleértve a szabadidős tevékenységeket is. A szervezet jellege az évtizedek folyamán jelentősen megváltozott.

– Amikor gimnazistaként 1977-ben beléptem a KISZ-be – úgy emlékszem, az osztálytársaim közül senki sem maradt ki –, a legfontosabbak a teadélutánok, a balatoni ifjúsági táborok voltak, és nem igazán a mozgalom. Hogy KISZ-tagok lettünk, az akkori szocializációs rendszer része volt. A táborokban sem az ideológia érdekelt bennünket, hanem sokkal inkább a másik nem, és hogy melyik diszkóhajón lép fel Cintula, a híres lemezlovas – mondja Valuch Tibor. Illuzórikus lett volna azt várnia az állampártnak a KISZ-től, főleg a 80-as években, hogy a fiatalságból egységes „szocialista embertípust” próbáljon formálni – fogalmazott a történész. Az ifjúsági szervezet működése akkorra már nagyon formálissá vált. A szerepe mégsem kicsinyelhető le a történész szerint, mivel – a kisdobos- és az úttörőmozgalommal együtt – a szocializáció fontos része, a politikai nevelés lényeges eszköze volt. Ám az évtizedek teltével egyre kevésbé bizonyult hatékonynak.

• Ki Szimat Sanyi, akit mindenki ismert az egyetemen, és akiből később biztonsági őr lett?
• Hogyan próbálták kezelni helyzetüket a beszervezett hallgatótársak?
• Kik voltak a csövesek?
• Hol és hogyan ért össze a Fidesz a KISZ-szel?
• Mi történt az KISZ vezetőivel, funkcionáriusaival a rendszerváltás után?