A csapadékhiány miatt lesz drágább a karácsonyi halvacsora

A csapadékhiány miatt lesz drágább a karácsonyi halvacsora

Harcsák lehalászása Sárbogárdon (Fotó: Fent Győző)

Karácsonykor esszük a legtöbb halat, az éves fejenkénti 6,7 kilogramm átlagos fogyasztás 40-45 százaléka jut erre az időszakra. Az biztos, hogy – mint sok más élelmiszer esetében – idén mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha az ünnepi asztalra halászlevet vagy harcsapaprikást szeretnénk tenni.

Tavalyhoz képest akár 10-15 százalékkal is drágulhat a hal, miközben mintegy 30 százalékkal kevesebb, 22-24 ezer tonna helyett 17-19 ezer tonna halmennyiség várható – mondta a Magyar Hangnak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője, az Aranyponty Zrt. tulajdonosa. Tavaly karácsony előtt az élő ponty kilónkénti ára nagyjából 1200 forint körül alakult, míg idén meghaladhatja 1400-at. Egy éve a pontyszelet vagy -filé kilója kevesebb mint 2300 forint volt, most 2500–2600 forintért árulják.

• Mire képesek a „kócsagbűnözők”?
• Hová vezet, ha a vizes életterekre nem jut a brüsszeli pénzből?
• Mit veszíthetünk a halastavak kiszáradásával?

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!