A felmentés

A felmentés

Szavazófülkék az országgyűlési választáson 2022. április 3-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Meghökkentő, hogy az összefogott ellenzék nemhogy legyőzni nem tudta a Fideszt az április 3-ai választáson, de még csak megszorítani sem. Orbán Viktort nemhogy nem büntették meg a választók, de újabb kétharmados többséget adtak a pártjának. Az aktív választók többsége emellett alkalmatlannak ítélte a jelenlegi ellenzéket az ország kormányzására.

A megszokás hatalma

A NER-t nem övezi a lakosság mindent elsöprő, általános szeretete. A Fidesz–KDNP listájára az összes választópolgár mintegy harmada szavazott, a többiek vagy más pártra adták a voksukat, vagy távol maradtak a szavazástól. A többség ugyanakkor elfogadta, vagy legalábbis tudomásul vette az Orbán-rendszert, amelyik ha általános jólétet nem is adott a lakosságnak, de képes volt viszonylagos biztonságot adni neki. Ahogy haladtunk előre az időben, egyre inkább ki lehetett számítani, mi várható. A kereső szülőkkel rendelkező családok számíthattak a fokozatosan bővülő családtámogatásra. A nyugdíjasok időben és rendszeresen megkapták a nyugdíjukat. A központi közigazgatás biztosította az ország működését, és még arra is képes volt, hogy a mindinkább bővülő elektronikus szolgáltatásokkal kényelmesebbé tegye az ügyfelek életét. Magyarország úthálózata az elmúlt tizenkét évben bővült, sok pénzt fordítottak – különösen a budapesti elővárosi térségben – a vasúti hálózat felújítására.

Az emberek szubjektív biztonságérzetét alapvetően befolyásoló bűnözést a kormányzat – a nagyon sokat tapasztalt Pintér Sándor vezetésével – képes volt olyan keretek közé szorítani, amelynek révén a közbiztonság lényegében kikerült a problémás szakpolitikák köréből. Kevesebb jó dolog mondható el az egészségügy és az oktatás állapotáról, de az érintett dolgozókon kívül csak kevesen mentek el az emiatt tartott tüntetésekre, és akadtak, akik egérutat kerestek és találtak: a tehetősebb közép- és felső osztályok tagjai az állami iskolák, kórházak helyett magánszolgáltatókhoz mentek és jutottak gyorsabb és/vagy jobb ellátáshoz. A többség nagyjából beletörődött, hogy az állami kórházak ismertetőjele a hosszú várólista, és a választás azt mutatja, nem hitték el, hogy egy más pártokból álló kormány alapvetően javítani tudna a helyzeten.

• „A 2022-es országgyűlési választások folyamata sem volt egyenlő felek küzdelme.”
• „A hatalom politikai ellenfelei eleve hátrányból indultak, de ők maguk is sokat tettek annak érdekében, hogy elmaradjon a kormányváltás.”
• „Már a 2021-es előválasztások megágyaztak a későbbi súlyos kudarcnak.”

A teljes cikket a Magyar Hang április 8-án megjelent, 2022/15. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!