A felrobbantott toronyház titkai

A felrobbantott toronyház titkai

Sűrű, fekete füst tör a magasba, miután az izraeli hadsereg légicsapást mért az Associated Press amerikai hírügynökségnek is otthont adó tizenegy emeletes épületre Gázában 2021. május 17-én (Fotó: MTI/AP/Hatem Moussa)

Igen kellemetlen helyzetbe hozta hétfőn Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt az Egyesült Államok külügyminisztere. Antony Blinken ugyanis közölte: semmiféle bizonyítékot nem kapott Izraeltől arra vonatkozóan, hogy valóban az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamász) működött volna az izraeli légierő által szombat délután romba döntött, 12 emeletes toronyházban. Az al-Dzsalaa torony ugyanis nem egy irodaház volt a sok közül a Gázai övezetben, hanem számos külföldi szerkesztőségnek adott otthont, többek között az AP amerikai hírügynökség irodájának is. És hogy a helyzet még ennél is kellemetlenebb legyen Izrael számára, az Al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió – amely szintén ebben az épületben működtette szerkesztőségét – élőben közvetítette, ahogy a torony összeomlik. A felvételeket látva így az egész világ tanúja lehetett annak, hogyan semmisíti meg az izraeli légierő gázai célpontjait.

Az izraeli kormány szerint az épület azért volt legitim célpont, mert a Hamász irodáinak adott otthont, sőt katonai hírszerzésre használták. Persze felmerül a kérdés, hogy miért is maradt volna az amerikai hírügynökség az épületben, ha tudja, hogy egy fedél alatt dolgozik a Hamásszal. Márpedig másfél évtized alatt – ennyi ideje működteti az AP a toronyban gázai szerkesztőségét – az amerikai sajtósoknak csak össze kellett volna futniuk a házban a Hamász tisztviselőivel. Elmondásuk szerint azonban ilyen eset egyetlen alkalommal sem történt. És bár az izraeli hadsereg időközben bejelentette, hogy „bizonyítékokat gyűjtenek a Hamász jelenlétéről a toronyházban”, ezzel minden bizonnyal elkéstek.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!