A Fidesz-féle függetlenség

A Fidesz-féle függetlenség

A 2021. október 23-ai Békemenet résztvevői (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Biztosra mehetett a Fidesz, amikor az 1990-es évek közepétől átment a politikai jobbközépre, és már ekkor Magyarország szuverenitásának védelmére hívott fel. Igaz, a mainál jóval moderáltabb formában: a párt az Európai Unióhoz való csatlakozás híve volt, azzal a kitétellel, hogy a Horn-kormányhoz viszonyítva jobban kell majd védeni az ország érdekeit. Az SZDSZ-től a Fideszhez pártolt szavazókat megnyugtathatta az az érzés, hogy nem valamiféle útvesztő nemzeti bezárkózásra kerül majd sor, hanem folytatódik az ország euroatlanti integrációja (ez így is lett, Magyarország az első Orbán-kormány idején, 1999-ben lett a NATO tagja). Ugyanakkor az akkori (például egykori MDF-es) jobboldali szavazó is otthonosan érezhette magát az új jobboldali pártban, mert a konzervatív értékek mellett egyre többet hallott Magyarország függetlenségének fontosságáról fideszes politikusoktól.

A mostani Békemeneten elmondott miniszterelnöki beszéd egyik kulcsmomentuma volt hazánk függetlenségének megvédése – immár sokadszor. Ez a kívülállónak akár unalmas is lehet, talán még a kormánypárti szavazók kis részének is. A lelkeket mégis inkább melegíti, hiszen a békemenetes résztvevők régebbi iskolai ünnepségein, a történelem-, irodalomóráin és még más helyeken is az oktatás-nevelés része volt az 1848–49-es szabadságharcosok hősiességének a méltatása. Megvan tehát az a még gyermekkorból származó emlékkép, amelyet Orbán Viktor előhív. Egy magát igaz magyarnak, nemzeti elkötelezettségűnek valló szavazó otthonosan érzi magát egy ilyen szónoklat hallgatásakor, hiszen olyan szellemi-lelki közegbe kerül, amely nagyon is ismerős neki. Ezt az emlékképet a részletek nem zavarják, nem zavarhatják meg.

Erről is olvashat az elemzésben:
• Itt lakozik a Fidesz tartós népszerűségének egyik titka
• A függetlenség eszméje politikai bunkósbot is
• Az ellenzéknek nincs volt versenyképes válasza a magyar nemzeti tudatról, a múltról kialakított fideszes spirituális világra
• A Fidesz-kormány az utóbbi néhány évben beleszeretett egy globalista – vagyis az állami szuverenitást némileg viszonylagossá tevő – eszközbe

A teljes cikket a Magyar Hang október 29-én megjelent 2021/44. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!