A Fideszt leváltani nem kell félnetek, jó lesz

A Fideszt leváltani nem kell félnetek, jó lesz

Orbán Viktor utazik (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

A hazai közélet legégetőbb kérdése, hogy vajon le lehet-e váltani a Fideszt 2022-ben. Az utóbbi időben viszont egy másik kérdés is megjelent a közbeszédben: hogy vajon tényleg olyan jó lesz-e, ha az ellenzék leváltja a Fideszt 2022-ben. Itt nem a Fidesz-szavazók álláspontjára gondolunk, és nem is azokéra, akik – érthető módon – nehezen tudják elképzelni, milyen kormányzás várható egy Magyarországon példa nélküli, hatpárti koalíciótól. Hanem inkább arra az aggodalomra, amely szerint az állami vagyonelemek és jogkörök kiszervezésének köszönhetően az ellenzék gyakorlatilag egy kormányozhatatlan országot venne át, és legkésőbb 2026-ban bekövetkező szükségszerű bukásuk után Orbán Viktor még jobban megerősödve térne vissza a hatalomba. Ám legyen bármilyen jogos is ez az aggály, ennél sokkal fontosabb lenne az az üzenet, amelyet az illiberális – értsd: autoriter – államot építő Fidesz legyőzése hordozna a magyar politikai közösség egésze számára.

Azt is rögtön hozzá kell tennünk azonban, hogy 2018-ban jóval nagyobb szükség lett volna egy ilyesféle üzenetre. Bármit gondoljunk is a Fidesz első kétharmados ciklusáról, 2010 és 2014 között a hazai politikának még volt némi köze a valósághoz és az ország tényleges problémáihoz, a kormánypárt választási kampánya pedig nagyrészt az addig elért – vagy elérni vélt – eredményekre épült (rezsicsökkentés, „jobban teljesítő” Magyarország stb.). A 2015 eleji megingást követően viszont a hatalom megőrzése érdekében a Fidesz új üzemmódba váltott: ekkor épült ki – az Orbán–Simicska közti viszály következtében elvesztett médiafelületeket pótlandó – a teljességgel kézivezérelt propagandasajtó, és ekkor uralta el a politikai kommunikációt a végsőkig professzionális valósághajlítás. A 2015–2016-os migrációs krízishelyzetre a kormány olyan precízen kiszámított, az egész ciklust kitöltő, a legrosszabb ösztönökre ható félelem- és gyűlöletkampányt épített fel, amilyet korábban csak filmekben láthattunk. Az ellenzékellenes fegyverként bevetett „elemi iskolai szintű sorosozás” (copyright Bencsik András) pedig végérvényesen elemelte a magyar politikát a valóság talajáról.

Erről is olvashat az elemzésben:
• „Ha a Fidesz ismét győz 2022-ben, fiatal generációk sorának az lesz az alaptapasztalata, hogy ebben az országban gyakorlatilag senki más nem lehet hatalmon, csak Orbán Viktor.”
• „A Fideszt leváltani nem kell félnetek, jó lesz.”

A teljes cikket a Magyar Hang július 9-én megjelent 2021/28. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!