Új vezetékkel kerülnék el az újabb vízhiányt

Új vezetékkel kerülnék el az újabb vízhiányt

A Magyar Honvédség Rába H25-ös vízszállító kocsijából ivóvizet töltenek Solymáron a Panoráma utca és a Lejtő utca sarkán lévő víztározóba a vízhiány miatt 2022. július 1-jén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Karácsonyra készülődve már csak távoli emléknek tűnik az idei kánikulai vízhiány, amikor attól volt hangos az országos sajtó, hogy több Pest megyei településen napokon át hiába nyitogatták a csapokat. Különösen súlyos volt a helyzet Solymáron, ahol a magasan fekvő utcákban mintegy háromezren tengődtek víz nélkül a legnagyobb, 38 fokos melegben. Rövid távú megoldásként már akkoriban felmerült az ötlet, hogy plusz vízvezetéket kellene kiépíteni az ország legnagyobb községéig, és ez jövő nyárig akár el is készülhet.

Ezt a vezetéket logikusan mindenki Budapest irányába képzelte el, hiszen Pest megye határáig húzódik a főváros vízvezeték-hálózata, amelyhez csatlakozhatna a vele határos település. A vízválság idején is a Fővárosi Vízművek segítségével töltötték meg a honvédségi tartálykocsikat, amelyek aztán Solymár kiapadt tározóiba hordták a vizet. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a település egy régi döntés értelmében a szentendrei térséget ellátó Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt.-hez tartozik.

• Valóban a főváros segíthetné ki az ország legnagyobb községét
• 
Mikor indulhat a beruházás?
• Honnan lesz erre pénz?

A teljes cikket a Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!