A háború béke – a fideszes újbeszél nyelvtana

A háború béke – a fideszes újbeszél nyelvtana

A kormány bombás plakátjai Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Kisajátított nemzeti érzés, leuralt médiafelület és az egyetlen kompetens vezér, aki megmondja, mi is az a magyar érdek. A Fidesz dominanciájának okait ezúttal médiakutató és szociálpszichológus szakértőkkel elemeztük.

Ha rosszabbul élünk, akkor sem szavaznánk másra, csakis a Fideszre. Magasabb rendű dolgok forognak itt kockán, mint a kenyér ára – értettek egyet cikksorozatunk korábbi fideszes megszólalói.

De honnan ez a szinte vallásos hit a kormánypártban? Mi tartja ilyen erősen össze ezt a közösséget? – Nagyon erős szervezőerő a nemzeti érzés. Márpedig a kormánypárt kisajátította magának a magyarság fogalmát – állítja Hadarics Márton, az ELTE Pszichológiai Intézete Szociálpszichológiai Tanszékének adjunktusa. A Fidesz, sőt Orbán Viktor határozza meg, mit jelent magyarnak lenni. Kommunikációjuk állandó elemei: „Mi képviseljük a nemzetet. A magyar érdekeket védjük.” S hogy mi a magyar érdek? Amit a párt kommunikációja annak minősít.

A rendszerváltásból sokan kerültek ki vesztesen, kevés az egyéni siker. A propaganda viszont felismerte: a pozitív nemzeti identitás mindennapi sikerélményt adhat a társadalom bármely tagjának. Ez a sikerélmény pedig össze is kovácsolja a közösséget. – A hatalom minden kollektív sikerre lecsap. Ilyenek a túlhangsúlyozott sportsikerek, de a közelmúltban Karikó Katalin tudományos eredményeit is a magyarság sikereként adták el. Holott a kutató épp azért ment el Magyarországról, mert az itthoni körülmények között nem tudott érvényesülni. Ha épp nincs sportsiker vagy magyar tudományos szenzáció, még mindig ott vannak a bevett panelek, a Facebook-bölcsességek. Ilyen például a táboron belül nagyon népszerű „sajátos magyar észjárás”, amelyre a miniszterelnök előszeretettel hivatkozik. Nagy kockázatot nem vállal vele, nehéz lenne bizonyítani, mit is jelent ez pontosan.

• Melyek azok a magyarsághoz kapcsolódó mítoszok, amelyekre a Fidesz világmagyarázatát építi?
• Hogyan veti be ezeket a „Brüsszel elleni harcban”?
• Miért álságos a kormánypárt által túlhangsúlyozott keresztény Magyarország képe?
• Milyen zsigeri ösztönökre alapoz a kormánypropaganda?
• Mi a tudományos magyarázata annak, hogy a súlyos válság a jobboldali kormányoknak kedvez?
• Az ellenzéknek milyen narratívával lenne esélye?

A teljes cikket a Magyar Hang november 11-én megjelent, 2022/46. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!