A háborús veszélyhelyzet hatalma

A háborús veszélyhelyzet hatalma

Tűzifa (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

A kormány immáron negyedéve gyakorolja az alaptörvény tizedik módosítása által ráruházott különleges jogosítványokat, és nem mondható különösebben szégyenlősnek. Példátlan módon kormányrendelettel vetett ki új adót (az úgynevezett extraprofitadót), meghosszabbította a benzinárstopot, nemrég pedig jelentősen meg kívánta könnyíteni a fakivágást, amelynek élét a felháborodás miatt az agrárminiszter által kiadott miniszteri utasítás igyekezett tompítani.

Jól látható, nem jelentéktelen, csip-csup ügyekről van szó. Az extraprofitadó nem pusztán az egyes cégek jövedelmezőségére van hatással, hanem a különadók áthárítása miatt a lakosság egyes rétegeire is. A benzinárstop is jelentős tömegeket érint, hiszen az autósok – bár egyre szűkölő számban – még mindig a piacinál jóval alacsonyabb áron juthatnak hozzá a benzinhez, ám jelentős fennakadásra került sor az üzemanyag-ellátásban. A fakivágás pedig a megemelkedett gáz- és olajárak közepette alternatívát kínált a szegényebb rétegeknek, vagyis a kormányt ebben a döntésben alapvetően népszerűségi, és nem környezetvédelmi megfontolások vezették.

Mindezen ügyek a lakosság jelentős részét érintik, olyan jelentőségűek, hogy bizony megértek volna egy alapos, részletes parlamenti vitát, vagyis: az ezekről szóló jogszabálytervezetet illett volna beterjeszteni az Országgyűlés elé, hogy az a normál törvényalkotási eljárás keretében, több héten keresztül vitassa meg azokat. Lett volna min elgondolkodni: nem veti vissza túlzottan az extraprofitadó a Magyarország iránti befektetői bizalmat, mit kívánt volna tenni a kormány az adó áthárítása ellen? Felkészült-e kellőképpen a kormány a benzinárstop miatt – különösen a kisebb töltőállomásokon – bekövetkezett benzinszűkösségre?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!