A Jobbik újabb szakadása

A Jobbik újabb szakadása

Jakab Péter és Potocskáné Kőrösi Anita a Jobbik tisztújító kongresszusán (Forrás: Jakab Péter Facebook oldala)

Kispárti létbe süllyedt a Jobbik Jakab Péter kilépése után, nem látszik a kiút. A volt pártelnök és frakcióvezető A Nép Pártján elnevezésű Facebook-mozgalma, valamint Márki-Zay Péter jövőbeli új pártja fokozza az ellenzék már enélkül is jelentős megosztottságát. Jakab távozása tehát negatív hatással van az ellenzéki pártrendszerre, a következmények átlépik a Jobbik határait.

Jakab Pétert nem lett volna kötelező újraválasztani a súlyos választási vereség után pártelnöknek, hiszen nemcsak a kormányváltás maradt el, hanem a Jobbik parlamenti mandátumainak száma is jelentősen zuhant, méghozzá 26-ról 10 főre, és a párt állami támogatása is csökkent. Paradox módon kongresszusi beszédében maga Jakab is kifejtette, hogy ekkora kudarc után kérdéses, miért is kellene őbenne bízniuk a küldötteknek. Ám a szégyenérzet (ha volt is) hamar elillant, bűnbaknak ott volt Márki-Zay egykori miniszterelnök-jelölt, és a kongresszusi küldöttek 71 százaléka szavazott bizalmat a sikertelen pártvezetőnek. A döntés nyilvánvalóan nem felelt meg a teljesítményelvnek, ugyanis egy olyan vezető, akinek működési ideje végére a párt frakciójának több mint felét elveszti, nyilvánvalóan alkalmatlan a tisztségre.

• Mit veszít a szakadással Jakab Péter?
• És mit a Jobbik?
• És mit szól ehhez Orbán Viktor?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent, 2022/34. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!