A jövő újrakezdődött

A jövő újrakezdődött

Magyar Péter a választás éjszakáján, 2024. június 10-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Sírni csak a győztesnek szabad – tartja az ismert szállóige. S ezt most annyival toldhatjuk meg, hogy egy olyan mérkőzésen vagyunk túl, ahol a győztesnek biztosan nincs oka a nevetésre. Bár Orbán Viktornak számszakilag igaza van, amikor azt állítja, hogy június 9-én mindkét választást megnyerte a Fidesz, ezek a szavak csak a saját táborában hangoznak meggyőzően. Hiszen az is tény, hogy a kormánypárt minden képzeletet felülmúló háborús kampányával sem ért el többet, mint eddigi legrosszabb százalékarányos EP-választási eredményét. Vagyis hiába mondja a miniszterelnök, hogy nincs itt semmi látnivaló, amikor az ellenzéki térfélen igenis van mire rácsodálkozni.

Keresve sem könnyen találhatnánk olyan nézőpontot, ahonnan a Tisza Párt második helyezése ne látszana valódi győzelemnek. És nem csak azért, mert a hazai közéletben egészen példa nélküli, hogy egy alig pár hónapja létező formáció közel 30 százalékot érjen el egy választáson. Ennél is fontosabb, hogy milyen politikai környezetben született ez az eredmény. Még február elején, a kegyelmi botrány kirobbanásakor sem gondolta volna senki, hogy a 2022-ben befagyott, töredezett ellenzéki pártstruktúra belátható időn belül átrajzolható. Magyar Péter fellépése azonban új tétet adott a lefutottnak hitt 2024-es választásnak, és pártja képes volt megugrani az egyre magasabbra tett lécet: nem orrhosszal, hanem vitathatatlan előnnyel vált az ellenzék vezető erejévé.

• Miért jelent igazán nagy lehetőséget Magyar Péterek 29 százalékos eredménye?
• Mire kell a Tisza Pártnak megoldást
 találnia?
• Mikor kezdődhet új időszámítás a magyar politikában?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap június 20-ig kapható 2024/24. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!