A katázókba jövőre is belerúg egyet a kormány

A katázókba jövőre is belerúg egyet a kormány

A fodrászok, kozmetikusok taxisok nagy része is katás kisvállalkozóként dolgozik (Fotó: Pixabay)

Idén a kormány jelentősen megnehezítette a katás (kisadózó vállalkozások tételes adója) vállalkozások életét azzal, hogy 40 százalékos plusz adót rakott a kisvállalkozók megbízóinak nyakába, ha évi hárommillió forint felett foglalkoztatják őket. A magyarázat szerint így akarták kikényszeríteni, hogy ne vállalkozóként, hanem alkalmazottként foglalkoztassák a katázókat megbízóik. Ez az azonban sok esetben azt eredményezte, hogy a kisadózó vállalkozó elveszítette munkái egy részét.

De jövőre sem feledkezik meg róluk a kormány. Amint egy kormányszóvivői tájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hiába a folyamatosan növekvő infláció, hiába a koronavírus-járvány miatt bajba került vállalkozások, nem emelik az idei évtől élő 3 milliós keretösszeget, így efölött továbbra is fizetni kell a büntetőadót.

A tények azt mutatják, segíteni ugyan nem akar a kormány a katázókon, inkább még jobban víz alá nyomja őket. Már évek óta szomorú tény, hogy a havi 50 ezer forintos adót fizető katás kisvállalkozó nyugellátásra jogosító szolgálati ideje minden évben rövidebb lesz. Ennek oka, hogy a kormány minden évben módosítja ugyan a katatörvényben meghatározott törvényi ellátási alapot – amelynek fontos szerepe van a nyugdíj megállapításánál –, de az mindig kisebb, mint a minimálbér összege.

Pontosan mire is számíthatnak a katások? Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója mondja el.

A teljes cikket a Magyar Hang december 10-én megjelent 2021/50. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!