A kémszoftverekről még lehetne beszélni

A kémszoftverekről még lehetne beszélni

Sas Zoltán, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A kémszoftverek ügyében lennének még tisztázandó kérdések, a nemzetbiztonsági bizottság tagjai kaphatnának mélyrehatóbb és bővebb tájékoztatást – ezt mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Sas Zoltán, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke. Ő országos politikai szereplőként még új, a nemzetbiztonság területén azonban korántsem: 12 éve folyamatosan a testület aktuális jobbikos tagjának szakértőjeként dolgozott, vagyis részt vett a zárt üléseken is. Habár a Pegasus-ügyben sok mindent nem mondhatott, azt azért elárulta, hogy várhatóan az Európai Uniótól is fognak hozzánk érkezni emiatt.

A bizottsági elnök beszélt arról is, hogy érez összeférhetetlenséget amiatt, hogy a kormányzati kommunikációt is irányító Rogán Antal felügyeli miniszterként a polgári titkosszolgálatokat. – Felmerül bennem, hogy például tartunk reggel nyolc órakor egy megbeszélést a titkosszolgálatokkal, majd tízre jönnek a sajtósok. Az emberi gondolatokba bekerülnek olyan információk, amelyeknek nem biztos, hogy a kormányzati kommunikációért is felelős ember fejében egy helyen kell lenniük– fogalmazott.

• Sokszor felmerül a kérdés, hogy a titkosszolgálatok vajon mennyire végzik pártatlanul és semlegesen a munkájukat. Ezt hogy tapasztalja?
• Lát abban nemzetbiztonsági kockázatot, hogy Márki-Zay Péter mozgalma nagyjából 2 milliárd forintnak megfelelő összeget kapott az Egyesült Államoktól?
• Azt kijelenthetjük, hogy amit a nyilvánosság ismer a Pegasus-ügyben, miszerint Péterfalvi Attila vizsgálata alapján minden rendben volt, ez nem nyugtatta meg?
• Kell tartaniuk attól ellenzéki politikusoknak, befolyásos szereplőknek, oknyomozó újságíróknak, hogy bármiféle bűncselekmény gyanúja nélkül lehallgatják őket?
• Működhetnek itthon úgynevezett árnyék-titkosszolgálatok?

A teljes cikket a Magyar Hang október 14-én megjelent, 2022/42. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!