A KGB is használta Kallós ügyét Románia ellen

A KGB is használta Kallós ügyét Románia ellen

Richard Nixon amerikai elnök látogatása Bukarestben 1969-ben (Fotó: Román kommunizmus online fotótékája)

Miközben mi, magyarok 1956-tal, és az azt követő megtorlásokkal voltunk elfoglalva, a keleti blokk nagy része pedig a desztalinizációt hajtotta épp végre, Románia egészen más utat választott. Egyre jobban kezdett eltávolodni Moszkvától – előbb Gheorghe Gheorghiu-Dej elérte, hogy a szovjet csapatok elhagyják Romániát (1958), aztán a KGB-s tanácsadókat is hazaküldték (1963). A Szovjetuniótól való minél erőteljesebb függetlenedést az 1965-ben hatalomról kerülő Ceausescu még inkább szorgalmazta – ennek eredménye volt az is, hogy Románia kimaradt a prágai tavasz leverésére behívott varsói szerződés tagállamai katonai műveletéből.

A román Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) rendszeresen megjelentet egy CNSAS-füzeteknek nevezett kiadványt, amelynek 2018/1. számában igen érdekes tanulmányra bukkantunk (a találatért külön köszönet Felcser V. Örs erdélyi újságírónak, a Nethuszár főszerkesztőjének). A Mieszko Jackowiak és Georg Herbstritt által jegyzett, 48 oldalas munka a Románia különleges útja az 1960-as és 1970-es években a KGB és a Stasi szemszögéből címet viseli, és a szerzők a Mitrohin-archívum, valamint az NDK állambiztonsági aktáiból dolgoztak. (Vaszilij Mitrohin majdnem harminc évig dolgozott a KGB külföldi hírszerzéséért felelős Első Főigazgatóságának levéltárában, és több mint egy évtizedet töltött azzal, hogy szigorúan titkos aktákat jegyzeteljen ki vagy másoljon le. Nyugdíjazása után bekopogott a britek moszkvai követségére, akik kimenekítették Oroszországból, és elkezdték feldolgozni az általa szállított adatokat – ez a Mitrohin-archívum.)

A tanulmány írói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a keletnémet Állambiztonsági Minisztérium és a szovjet titkosszolgálat hogyan reagált Románia különutasságára, és milyen intézkedéseket tettek emiatt.

• Mit tett Románia a KGB-tanácsadók hazaküldése után?
• Hogyan reagált abban az időszakban a KGB?
• Miként került a képbe Kallós Zoltán?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!