A kínaiak megérkeztek a debreceni ingatlanpiacra is

A kínaiak megérkeztek a debreceni ingatlanpiacra is

A szabadidőközpont bejárata (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

 Egymás után talált új gazdára egy régóta eladó és egy másik nagy értékű debreceni ingatlan, miután kínai akkumulátorgyártók telepedtek meg a hajdúsági megyeszékhelyen. Noha több ingatlanügyletről szólnak hírek, néhány esetben már a földhivatali és cégnyilvántartásokban, mi több, a helyszíneken is kézzelfogható nyomai vannak az új tulajdonosok érkezésének.

Festik a Víg-Kend majort

Az egyik ilyen a Debrecenhez közeli Víg-kend major, amelyben a prosperáló gazdaság ellenére az állami és uniós pénzeken meggazdagodott új NER-elit sem látott fantáziát. A mintegy tíz évvel ezelőtt bezárt, egykor népszerű szabadidő- és szórakozóhelynek minden jel szerint új gazdája van. Erről árulkodnak helyszíni tapasztalataink is: eltűnt az „Eladó”-tábla az út mellől, az egykor különböző rendezvényeknek, lakodalmaknak otthont adó majorban pedig felújítási munkák kezdődtek. Az éttermet, szállást, autósmozit, medencét és különféle sportpályákat tartalmazó bő 6 hektáros kirándulóhelyen ottjártunkkor ajtókat festettek és más udvari munkálatokat végeztek a továbbra is lelakatolt kapuk mögött. Ami azt illeti, az erdőben megbúvó épületekre és a környezetre ráfér a renoválás: a Víg-Kend major már működése utolsó éveiben sem számított korszerűnek, divatos eufemizmussal szólva: retrónak hatott a berendezés.

• Van-e időbeli összefüggés a Víg-Kend major új gazdára találása és a kínai CATL akkumulátorgyártó beruházás bejelentése között?
• Melyik Debrecen belvárosában található szálláshelynek lehet új gazdája?
• Mit lehet tudni a vevőről?
• Milyen hatása van az erőltetett iparosításnak és a városba érkezett menedzsereknek a lakáspiacra? Mely szegmensben lehetetlen szinte ma lakáshoz jutni Debrecenben?
• Hány önkormányzati lakást építene Debrecen városa? Milyen fejleményei vannak a helyhatóság beruházásának?

A teljes cikket a Magyar Hang november 25-én megjelent, 2022/48. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!