A költészet hatalma

A költészet hatalma

Az Országgyűlés ülése 1990-ben . Előtérben Göncz Árpád, Sólyom László, Szentágothai János. Középen áll Antall József miniszterelnök, tőle jobbra Balsai István és Salamon László, mögöttük állva tapsol Csóti György, tőle balra Antall József mögött Zétényi Zsolt. A jobb felső sarokban Zacsek Gyula (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack, a crack in everything
That’s how the light gets in.
(Leonard Cohen)

Az Elnök úr még csak Professzor úr volt, de tudtuk, hogy kapcsolatban áll az akkor nemrég alternatív Nobel-díjat kapott Duna-körrel, ami az ellenzékiség tiszteletteljes auráját vonta köré néhányunk szemében, akik izgatottan kaptuk fel a fejünket a 80-as évek második felében minden ilyen hírre. El-elveszve gondolatmeneteiben, de kíváncsian figyeltem jogfilozófiai fejtegetéseit, félszegnek mondható előadásmódját, Hans Kelsen Tiszta jogtanára való hangsúlyos hivatkozásait, melynek argumentációjával önmagában kilógott az ideologikus rendszerből. Voltak persze más tanáraink is a pesti jogi karon, akik – elsősorban szemináriumon, kisebb körben vagy az egyetemen kívül találkozva – bátran és szabadon fogalmaztak, s a gorbacsovi peresztrojka és glasznoszty idején velünk együtt latolgatták a jövőt, szurkolva a mihamarabbi változásokért. A Professzorhoz úr nem kerülhettünk ennyire közel.

Hiába járt az ember előadásokra vagy akár szemináriumokra, attól még nem került a fejébe a vizsgaanyag. Márpedig polgári jogból egyszer csak szigorlatozni kellett, és az nem olyan volt, mint a filozófiavizsga, vagy a politológia (lánykori nevén tudományos szocializmus). Ez az anyag bizony áttekinthetetlen mennyiségű és egzakt volt, aggódtak miatta a legstréberebbek is, hát még én, aki akkor már pontosan tudtam, hogy pályatévesztő vagyok, csak a szófogadó lendület visz: amit elkezdett az ember, azt csinálja végig.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!