A kordonok csapdájában

A kordonok csapdájában

Közvetlen közelről, könnygázzal lefújt diák a Karmelita kolostor előtti tüntetésen 2023. május 3-án

Érezheti talán majd egyszer Orbán Viktor azt, hogy nem volt jó ötlet hivatalának a budai Várba költöztetése. Korábban, amikor valaki a hatalom szimbolikus központjánál akart tiltakozni, adta magát a Parlament előtti tágas Kossuth tér. A főváros fölé magasodó, a miniszterelnök óhajára drágán felújított egykori kolostor épülete nehezebben megközelíthető, mint az Országház, ám amíg a Kossuth téren elvész egy néhány ezres tömeg, a Karmelita és a Sándor-palota környékén már könnyen betölti a rendelkezésre álló teret. És aki az Orbán-rendszer ellen akar tiltakozni, a Várban megtalálja az ideális helyszínt: a kontrollt vesztett egyszemélyi hatalom fészke ma már a szimbolikus tér, nem a díszletté silányított parlamentnek otthont adó impozáns épület.

Kis kitérő: a nagyzolás szándékának leplezésére az a magyarázat szolgál, hogy a hatalmi ágak elválasztásának elvét sérti, ha a törvényhozás épületében van az államfő és a miniszterelnök hivatala. Mintha az effajta szigorú elhatárolás a térbeli közelségen, nem pedig az intézményi és személyes garanciákon múlna! Ha úgy vesszük, annak is van szimbolikus üzenete, hogy közvetlen az átjárás Novák Katalin hivatali épületéből az Orbán Viktoréba.

• Mi a Momentum akciózásának az Achilles-sarka?
• Célt értek-e a 2006-os tiltakozások?
• Miért tragikomikus a Fidesz viselkedése?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!