A kormányfő dossziéja

A kormányfő dossziéja

Miniszterelnöki poszt tavaly május 9-én, az Európa-napon (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Hatalmon maradni nem egyszerű dolog. A nyugati politikai rendszerekben számos alkalommal buktak meg a parlamenti ciklus vége előtt kormányfők, vagy voltak kénytelenek beérni mindössze négy évre szóló megbízatással. Ehhez képest Magyarországon az elmúlt harminc évben a kormánypárton belüli lázadás miatt csak egy alkalommal volt kénytelen távozni a végrehajtó hatalom feje: ez Medgyessy Péter volt 2004-ben. Mindez jól aláhúzza a miniszterelnöki hatalom stabilitását Magyarországon, amely több tényezőn alapul: a kormányfő erős alkotmányjogi helyzetén, a nyugat-európainál és különösen az amerikainál jóval szigorúbb frakciófegyelmen és egy erős kormánypárton.

Van azonban még egy tényező, amelyről nem szokás nyilvánosan beszélni: a párton belüli és kívüli ellenfelekről, partnerekről való titkos, bizalmas információtömeg, amely a miniszterelnök birtokába jut, és ezzel jelentékeny versenyelőnybe kerül. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a hatalom csúcsán álló személy folyamatosan információt kap, mi zajlik ellenfelei zárt ajtók mögötti tanácskozásain, informális megbeszélésein.

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 6-án megjelent 2021/32. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!