A kövér, a sovány és a sajtó

A kövér, a sovány és a sajtó

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Ő alacsony és kövér, én magas vagyok, és sovány – mondta Karácsony Gergely Orbán Viktorról az Economistnak, ami számos dilemma felvonultatását teszi lehetővé, s ezzel a lehetőséggel készséggel élt is az elmúlt napokban a hazai nyilvánosság. Vajon elfogadható-e egy ilyen kijelentés attól a politikustól, aki hónapokon belül akár az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is lehet, és egyáltalán milyen mércével mérjünk ebben a kérdésben?

Vizsgáljuk azt önmagában, és utasítsuk el mint a „body shaming” iskolapéldáját, vagy tekintsük jelentéktelennek azokhoz a válogatott sértésekhez viszonyítva, amelyekkel fideszes megmondóemberek illetik nap mint nap az ellenzéki közszereplőket (köztük nemegyszer magát Karácsony Gergelyt)? S ha Karácsony utólag elismeri, hogy hibázott, és elnézést kér az inkriminált mondatért, az vajon a gyengeségét bizonyítja, vagy épp ellenkezőleg: ez mutatja a legjobban, mennyire különbözik morális szempontból kormánypárti ellenfeleitől? Amíg ezeken a kérdéseken töprengünk, érdemes megvizsgálni azt is, miként került a budapesti főpolgármester kijelentése a közérdeklődés homlokterébe.

Erről is olvashat a teljes cikkben:
• „Míg a kormánypárti propagandisták gyakran azzal próbálják igazolni saját tevékenységüket, hogy minden sajtótermékre egyfajta kézivezérelt csapásmérő eszközként tekintenek, addig a (kormánytól) független média nagyon is kétélű fegyver: kormánypárti és ellenzéki politikusokon egyaránt sebeket tud ejteni.”

A teljes cikket a Magyar Hang május 14-én megjelent 2021/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!