A Lázár-terv lesz a Fidesz csodafegyvere?

A Lázár-terv lesz a Fidesz csodafegyvere?

Lázár János miniszterelnöki biztos, a Fidesz országgyűlési képviselője a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) tartott beruházásbejelentő sajtótájékoztatón 2021. január 18-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Merész húzással brutális pénzt öntenének a vidéki Magyarországra Orbánék. Miután Lázár János, korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter január elején azt javasolta, hogy a kormány sokkal nagyobb önrésszel támogassa a vidékfejlesztést, néhány nappal később már napvilágot is látott az erről szóló kormányhatározat.

Eszerint 2022-től a korábbi évek 15–17,5 százaléka helyett 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást rendelnek az Európai Uniótól kapott vidékfejlesztési források mellé. Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a következő hét évben háromszor annyi pénzt, 4265 milliárd forintot adnának a vidéki Magyarország megújítására, mint a 2014–2020 közötti uniós pénzügyi ciklusban. Ez lenne a Lázár-féle „mesterterv”, amellyel két legyet üthetnek egy csapásra: egyrészt megállíthatják a falvak elnéptelenedését, másrészt növelhetik a Fidesz vidéki támogatottságát.

  • Mit szól a tervekhez Raskó György agrárközgazdász?
  • Milyen javaslatai lennének, hogy a pénz jó helyre kerüljön és jól hasznosuljon?

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang január 22-én megjelent 2021/4. számában vagy a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!