Marton Zsolt: A legjelentéktelenebb bejelentést is komolyan kell vennünk

Marton Zsolt: A legjelentéktelenebb bejelentést is komolyan kell vennünk

Marton Zsolt (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Hogyan tud fellépni az egyház a szexuális zaklatások ellen, létezik-e Magyarországon a trón és az oltár szövetsége, hogyan viszonyuljunk a harmadik világból érkező menekültekhez? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk Marton Zsolt váci római katolikus megyéspüspökkel.

– Regionális gyermekvédelmi konferenciát rendezett a katolikus egyház Varsóban 20 volt kommunista berendezkedésű kelet-közép-európai ország részvételével. Milyen tapasztalatokkal tért haza Lengyelországból?
– A bűnökkel szembe kell nézni, le kell velük számolni – így foglalhatnánk össze a konferencia lényegét. A zéró toleranciát már Ferenc pápa is világossá tette egy 2019-es enciklikájában, ehhez ragaszkodunk. Elsődleges célunk nem a védekezés, hanem a megelőzés. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem elindított egy gyermek- és ifjúságvédelmi kurzust. A Váci egyházmegyében az utóbbi időben két papi képzés is a visszaélések kérdésével, illetve megelőzésével foglalkozott. Tudni kell, hogy ma már a szemináriumokba való felvételt kimerítő pszichiátriai vizsgálat előzi meg. Szintén Ferenc pápa útmutatása nyomán minden egyházmegye a honlapján felületet hozott létre, ahol bármiféle zaklatást be lehet jelenteni. Az ügyekkel gyermekvédelmi bizottság foglalkozik, amely egyházjogászból, gyermekvédelmi jogászból és két pszichológusból áll. Az áldozatokkal első ízben természetesen nem a jogászok, hanem a pszichológusok találkoznak.

– Püspök úr szerint mennyire tépázták meg az egyház hitelességét a visszaélési ügyek, a korábbi, az eseteket eltussoló gyakorlat nyilvánosságra jutása?
– A visszaélési ügyek minden országot különbözőképpen érintenek. A mi posztkommunista térségünkben az egyház első reakciója történelmi okokból a kétely, a hitetlenkedés volt. Azt feltételeztük, hogy akár az előző rendszerben, most sincs szó másról, mint csupán egyházellenes rágalmakról. Tévedtünk. Az is tény, hogy az ilyenfajta, a problémát elbagatellizáló reakciók sajnos ma is élnek Kelet-Közép-Európában és nálunk is. Pedig világos, hogy a legjelentéktelenebbnek tűnő bejelentést is nagyon komolyan kell vennünk. Kizárólag a radikális lépések segíthetnek abban, hogy a zaklatások teljesen megszűnjenek. Ebben a hazai szerzetesrendek élen járnak. Az egyházat érintő hosszú távú következmények is csak így háríthatók el.

• Miért nem léptek korábban?
• Megoldás lehetne-e a paphiányra a cölibátus fakultatívvá tétele?
• Nem kötelezték le magukat túlságosan a kormánynak az egyházak? 
• Miért nem állt ki a magyar katolikus egyház a Ferenc pápát gyalázókkal szemben?
• Ki kellene befogadni?

A teljes interjút a Magyar Hang december 10-én megjelent 2021/50. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!