A legyőzhetetlen vesztes

A legyőzhetetlen vesztes

Serceg, majd visszaugorva ugyanazt a hamis, lassan mégis örökzölddé váló dallamot játssza újra és újra a magyar politika lemezjátszója. Gyurcsányozni silányság, üzente nem kormánypárti kritikusainak az egykori miniszterelnök, aki a következő négy évben is kérlelhetetlen küzdelmet ígér az általa törvénytelennek nevezett Fidesz-kormánnyal szemben.

A mostani volt a negyedik országgyűlési választás 2010-től számítva, amely úgy hozott mandátumokban mérve kétharmados győzelmet a Fidesznek, hogy az ellenfél soraiban ilyen vagy olyan pozícióban, de mindig ott volt Gyurcsány Ferenc. Lassan törvénnyé szilárdul: amíg ez a helyzet, Orbán Viktor pozíciója éppoly biztos a miniszterelnöki bársonyszékben, mint az övé a parlamenti patkó ellenzéki felén. Most ráadásul pártja úgy rendelkezhet a legerősebb ellenzéki frakcióval az új parlamentben, hogy a közös lista miatt a tényleges támogatottságáról csak sejtéseink lehetnek. A Demokratikus Koalíció 2018-ban alig jutott be a parlamentbe, egy év múlva az európai parlamenti választáson azonban már övé lett a Fidesz mögött a második hely. A hagyományosan alacsonyabb részvétellel zajló megméretésen a Fidesz listája 1,8 millió szavazattal 52,5 százalékot, míg a Dobrev Klára vezette DK-lista 557 ezer vokssal 16 százalékot szerzett. Vagyis a Gyurcsány-párt csak egy roncsderbit nyert meg, nem vált az orbáni hatalom ellenpólusává.

• „Semmiféle ellenzék nem tud úgy nyerni, ha nem hasít le egy méretes darabot a Fidesz bázisából.”
• „Nem azért nem találni kiábrándult, kritikus fideszeseket, mert nincsenek.”
• „Aktivitásával Gyurcsány Ferenc már most Orbán Viktor 2026-os többségét építi.”

A teljes cikket a Magyar Hang április 14-én megjelent, 2022/16. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!