A lovasíjász öröksége

A lovasíjász öröksége

Kassai Lajos: ”Hiszek a közösségekben.”
(Fotó:Kassai Lovasíjászat)

Lovasíjász-világbajnok, iskolaalapító mester, öt Guinness-rekord tartója, Matt Damon hollywoodi színész személyi edzője. Nem mellesleg pedig egyre mélyülő társadalmi árkaink, a városi „feltalaj” és a vidéki „altalaj” közt húzódó zárvány megszüntetője, aki vendégül látta már Gulyás Mártont és Kukorelly Endrét is. Kassai Lajos kaposmérői birtokán jártunk.

Ahogy haladunk a kaposmérői Kassai-völgy felé, mindenütt az aszály pusztításával találkozunk. Életünk legsárgább kukoricáit, legkisebb fejű napraforgóit bámulhatjuk meg, ehhez képest a völgyben még a levegő is más. Páradús minden, kellemes víz-, vagy még inkább életszag árad mindenhonnan; a nagy sárgaság, a kitikkadt táj közepén 15 hektáros zöld pötty Kassai Lajos, az 59 éves koráig veretlen, idén 62 éves lovas íjász-világbajnok birtoka.

Később megtudom, hogy ez nem az isteni gondviselésnek köszönhető, hanem harmincnégy éves tudatos elgondolás következménye. Kassai nem nagy barátja a mocsarak lecsapolásának, azt mondja, ő azzal szemben az ősi magyar ártéri vízgazdálkodást műveli, akaratlagosan kihasználta a birtok „víztölcsér” jellegét.

Érkezésünket követően hamar kiderül, hogy ezt az interjút nem lehet csak úgy, „rutinból” elkészíteni; sőt, Kassai Lajossal klasszikus interjút csinálni nem is lehet, annak ellenére, hogy dől belőle a szó.

• Mi az az eketalpbetegség és mi köze a társadalomhoz?
• Milyen az, amikor valakinek a szíve keleti, a feje nyugati?
• Miért járt nála Gulyás Márton vagy épp Puzsér Róbert?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 2-án megjelent, 2022/36. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!