A magát zöldre festő Orbán-kormány

A magát zöldre festő Orbán-kormány

Cölöpök a Fertő tónál (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

A kormány köreiben mostanában nagyon fogy a zöld festék, vastag ecsetekkel kenik a spenótszínt a kormánypolitikára. Itt van például az újabb, immár zöldnek álcázott nemzeti inzultáció, de erről majd később. Az angol nyelvű környezeti szakirodalomban régóta használják erre a green washing kifejezést, nálunk a zöldrefestés szókapcsolat honosult meg, ami azt jelenti, hogy egy cég vagy éppen egy kormány szavakban védi a természeti környezetet, de cselekvéseiben, rendelkezéseiben az ellenkezőjét teszi. Szomorú példa erre a vadászati kiállítás, amely pofátlanul az „Együtt a természettel” címet viselte, míg a látnivaló egy állatkertnyi tetem, ahogy számos cikkben olvashattuk, a kiállítás tulajdonképpen kitöméspornó. A félreértés elkerülése végett a vadgazdálkodásban dolgozó hivatásos szakemberek, erdészek és vadászok munkáját hasznosnak és szükségesnek tartom, csak a cél nélküli, hobbigyilkolást ítélem el, és a természetvédelemre való hivatkozás háborít fel.

Míg a korabeli Fidesz még környezetvédelmi tüntetéseket is szervezett, 2010 után már azt vallották, hogy a környezetvédelem nem lehet a gazdasági fejlődés gátja. Le is bontották ezeket a gátakat, megszüntették a környezetvédelmi szaktárcát, a független hatóságokat, szakembereket tettek lapátra, jogszabályokkal, halogatással elérték azt, hogy Magyarországnak gyakorlatilag nincs környezetpolitikája.

A teljes cikket a Magyar Hang október 29-én megjelent 2021/44. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!