A magyar gazdák zöme el sem tudja képzelni, hogy vegyszerek nélkül termeljen

A magyar gazdák zöme el sem tudja képzelni, hogy vegyszerek nélkül termeljen

Fotó: Unsplash/Johny Goerend

Miközben megállíthatatlanul drágulnak az élelmiszerek, sokkal kevesebb szó esik az élelmiszer-előállítás alapjául szolgáló talajról. Ha a világon a jelenlegi ütemben folytatódik a talajpusztulás, akkor gyakorlatilag 50 év múlva nem lesz termőföld – írja az agrarszektor.hu  kutatások alapján. Egy uniós hatásvizsgálat szerint az EU-ban a talajok 60-70 százaléka nincs egészséges állapotban, miközben továbbra is súlyos degradációs folyamatoknak van kitéve. Hazánkban sem vigyáznak eléggé a termőföldre, az elmúlt évtizedekben nagyságuk mintegy 20 százalékkal csökkent, ami több százezer hektár veszteséget jelent.

– Több oka van annak, hogy miért veszítünk el rendkívül értékes mezőgazdasági területeket. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a zöldmezős beruházások – mondta a Magyar Hangnak Rodics Katalin, a Greenpeace élővilág és agrár témáiért felelős munkatársa. Az elmúlt hat évben Magyarországon 14 – Budapesten és környékén 20 – százalékkal nőtt a felszínborítottság, ami azt jelenti, hogy ennyivel több terület betonoztak le, vagyis korábban mezőgazdasági művelés alatt álló területeken létesítenek új gyártelepet, bevásárlóközpontot, lakásokat, bányákat vagy úthálózatot.

Ideális esetben veszteséges vagy kihasználatlan, lehetőleg nem zöld és nem jó mezőgazdasági területekre kellene ezeket telepíteni, de a valóságban felelőtlen döntések születnek Rodics Katalin szerint. Ez utóbbira a legjobb példa a debreceni BMW-gyár, amelyet Magyarország legjobb termőtalajára telepítettek. De ide lehet sorolni a Fertő-tó partján zajló természetkárosítást, ahol kiemelt beruházásként egy elitista luxus üdülőkomplexumot építenek. – Úgy tűnik, az Orbán-kormány „sikerességének” fokmérője a több milliárd tonnányi beton, amivel mindent beépítenek – tette hozzá. 

• Miért fontos a humusz?
• Mit csinálnak rosszul a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatban?
• Mi a fontos a magyar agrártárcának?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!