Néhány hónapunk van megakadályozni, hogy nagy bajba kerüljenek a magyar méhészek

Néhány hónapunk van megakadályozni, hogy nagy bajba kerüljenek a magyar méhészek

Ázsiai lódarázs (Fotó: Siga, Wikimedia Commons)

Nemrégiben egy szigetközi méhész bejelentette, hogy megtalálta hazánk területén az ázsiai lódarázs egyik példányát. Ez a méhekre különösen veszélyes darázsfaj Nyugat-Európában már lassan két évtizede jelen van, és nagy károkat okoz a kaptárak környékén. Nem tudni, jelenleg hány fészek bújik meg Magyarországon, de sürgősen meg kell találnunk őket, ha nem akarjuk, hogy ősszel több száz fészekalapító nőstény rajzzon ki belőlük. 

Kétezer-tizennégy táján történt, hogy valahol Kínában egy ázsiai lódarázs megtermékenyített nőstény példánya, úgynevezett királylánya, téli álomba szenderült. Egy cserépedényben talált menedéket, és tavasszal a bolygó túlsó felén, Franciaországban ébredt fel. Mivel az éghajlat nem tért el gyökeresen a szülőföldjén megszokottól, elindult, hogy megalapítsa a saját kolóniáját. És a jelek szerint sikerrel is járt, mert nem sokkal később Franciaországban mindenfelé kezdtek feltűnni az ázsiai lódarazsak. A terjedése természetesen nem állt meg az országhatárokon, a darazsak Spanyolország és Németország felé is kirajzottak. A kutatók szerint évente körülbelül 70 kilométert tesznek meg.

Magyarországon idén nyáron szúrta ki az első példányt egy a Szigetközben, Kimlén tevékenykedő méhész, aki jelentette a felfedezést, így az információ eljutott a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársaihoz is, akik megállapították, hogy a számtalan korábbi vakriasztást követően ezúttal valóban az ázsiai lódarázs példányai kerültek elő Magyarországon. Ez a méhészeket meglepetésként érte, mivel korábban sem Ausztriából, sem Szlovákiából nem érkezett bejelentés. Németországnak is csupán a nyugati tartományaiból. Épp ezért sokan arra számítottak, hogy még van pár évük, hogy felkészüljenek a lódarazsak érkezésére. 

• Miért aggódnak a méhészek a darazsak feltűnése miatt?
• Hogyan próbálják elejét venni a terjedésüknek?
• Mit javasol a darazsak legszakavatottabb ismerője?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 22-én megjelent, 2023/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!