A mesterséges intelligencia elveszi a munkahelyi rutinjainkat

A mesterséges intelligencia elveszi a munkahelyi rutinjainkat

Fotó: Possessed Photography/Unsplash

Még nincs, és talán soha nem is lesz egyetértés arról, hogy a mesterséges intelligencia terjedése milyen hatással lesz az emberiség fejlődésére. Az azonban bizonyos, hogy a munkaerőpiaci igényeket alaposan át fogja rajzolni. A Világgazdasági Fórum egy friss kiadványában felmérte, hogy milyen készségekre lesz szüksége azoknak, akik a jövő munkahelyein is meg akarják állni a helyüket.

A munkavállalókat alkalmazkodásra kényszerítő változások évezredek óta jelen vannak a világunkban. Az egyik első ilyen helyzet az lehetett, amikor az elejtett szarvast egyedül hazacipelő ősember azzal szembesült, hogy már nincs szükség a kivételes erejére, mert a kerék feltalálása után mindenféle nyápic alakok is vissza tudják vinni a vadászzsákmányukat a szállásukra. Ez azonban nem jelentette azt, hogy kevesebb lett a munka, csak azt, hogy más.

A mesterséges intelligencia (MI) megjelenése azonban inkább az ipari forradalomra emlékeztet. Akkor tömegek váltak munkanélkülivé a gépesítések miatt. Azóta viszont rengeteg új munkakör és szakma született, melyek jóval több embernek biztosítanak megélhetést, mint az ipari forradalom előtti kétkezi tevékenységek. Akik optimistán tekintenek a mesterséges intelligencia megjelenésére, arra számítanak, hogy a közeljövőben is hasonló folyamat játszódik majd le, és a megszűnő, visszaszoruló szakmák helyét újak veszik majd át. Az egyik ilyen lehet például az MI-tanár. Ők azok, akik a cégek ügyfélszolgálattal foglalkozó mesterséges intelligenciáit betanítják arra, hogy mit mondhatnak, hogyan reagálhatnak az ügyfelek (nem ritkán egészen eszement) igényeire.

Bárhogy is legyen, az biztos, hogy a jövő munkavállalóinak kissé más képességekkel kell rendelkezniük, mint most nekünk. A Világgazdasági Fórum a Future of Jobs 2023 címűjelentésében összegyűjtötte, hogy melyek a jövő legfontosabb készségei, és miként nőhet majd irántuk a kereslet.

• Milyen készségekre lesz szüksége a jövő munkavállalóinak?
• Milyen képességek értéke csökkenhet?
• Mit tehetnek a cégek és a kormányok ebben a helyzetben?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!