Miért lop el valaki 7000 rovart?

Miért lop el valaki 7000 rovart?

A philadelphiai rovarmúzeum röpdéje (Fotó: Philadelphia Insectarium and Butterfly Pavilion)

Dokumentumfilm-sorozatot forgattak egy négy évvel ezelőtti rablásról, amelynek során 7000 ízeltlábút zsákmányoltak a bűnözők egy philadelphiai magánállatkertből. A rablást követő nyomozás során a gyanú gyorsan a volt és aktuális alkalmazottakra terelődött, és kiderült, hogy a múzeumban olyan excentrikus figurák dolgoztak, akik legalább annyira bizarrok, mint a terráriumok lakói. Bár a sztorinak sok mulatságos eleme van, a védett és ritka egzotikus rovarok feketepiaca nagyon is létezik és virágzik, és gyakran ugyanazok a bandák működtetik, akik drogot vagy fegyvert csempésznek.

A Philadelphiai Inszektárium (Rovarmúzeum) és Lepkepavilon igazgatója és tulajdonosa, John Cambridge 2018 augusztusában mit sem sejtve ment dolgozni. Ám a múzeumba lépve elhűlve tapasztalta, hogy a helyiségeket nem lepik el a világ legnagyobb, legmérgesebb és (egyesek szerint) legvisszataszítóbb bogarai, sáskái, skorpiói, pókjai. Először a kiállítótérben lévő terráriumokat találták kinyitva és üresen, majd a hátsó raktárakban tartott állatokról is kiderült, hogy eltűntek. A leltár után kiderült, hogy az állatállomány több mint 80 százaléka, majdnem 7000 ízeltlábú tűnt el. A rablás összértéke megközelítette az 50 ezer dollárt.

Megnézték a biztonsági kamerák felvételeit, és azt látták, hogy a múzeum akkori igazgatója kivesz az egyik terráriumból egy tarantulapókot, majd elsétál vele. Egy másik felvételen ugyanez az igazgató egy nagy dobozt visz ki a kocsijához, és beteszi a csomagtartóba. Persze, ez csak egy pók volt, nem pedig 7000, és az állatok mozgatása mindennapos dolog az intézményben, de a tulajdonos szerint a jelenet egyértelműen bizonyítja, hogy a rablás belső munka volt, vagyis az alkalmazottak követték el.

• Ki állhatott a rablás mögött?
• Miért rabol ki valaki egy rovarmúzeumot?
• Hogyan kezdődött az inszektárium története?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: rovarok, rablás