A nagy puszedliteszt

A nagy puszedliteszt

A különféle boltokban vásárolt puszedlik (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az adventi időszakhoz, az ünnepváráshoz hozzátartozik az egész lakást betöltő mézeskalács illata, a szegfűszeg, a fahéj, a gyömbér, a szerecsendió, a csillagánizs, a kardamom tökéletes összhangja. Van, ahol minden évben azok a mézeskalács díszek kerülnek a fára, amelyeket a család közösen készített el. Ha viszont nincs időnk a sütögetésre, a boltok polcairól is beszerezhetjük, ezért úgy gondoltuk, ezeket kóstoljuk meg Csíki Sándor gasztronómiai szakíró segítségével.

(...)

Kóstolás Csíki Sándorral (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Régen kiemelkedő mesterségnek számított a mézeskalács-készítés, ezért is szomorú megtapasztalni, hogy manapság már cukrászatokban is alig lehet hozzájutni efféle termékhez, sőt az általunk ismert klasszikus mézeskalács már a boltok polcain sem lelhető fel, csupán készen vásárolható, hűtött tészta kapható, amelyből otthon el lehet készíteni a kedvelt formákat.

(...)

A tesztbe bevont boltok – Aldi, Lidl, SPAR, Auchan, CBA – saját márkás kínálatából hasonló típusú mézes desszertek kerültek az asztalunkra. Már csak azért is eltérnek a klasszikus mézeskalácstól, mert mindegyik összetevőjében szerepel a csokoládé vagy a kakaó. Forma, méret, szín, na és persze a fűszerezés és az ízek – ezeket vettük górcső alá.

Tesztünk eredménye kiderül, a Magyar Hang december 18-án megjelent karácsonyi dupla számából, de annyit elöljáróban elárulhatunk, az otthon sütött mézeskalácsnál nehezen találni jobbat.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/51-52. számban? Itt megnézheti!