A negyedik hullám előtt

A negyedik hullám előtt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában, a Kossuth Rádió stúdiójában Budapesten 2021. augusztus 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Kijózanító írást tett közzé a Covid–19 világjárványról a tekintélyes amerikai külpolitikai folyóirat, a Foreign Affairs júliusi–augusztusi száma. Az epidemiológusok és egészségügyi menedzserek által jegyzett The Forever Virus című dolgozatuknak már pusztán a címe is eléggé lehervasztó, még akkor is, ha az kissé hatásvadász: a szerzők ugyanis nem állítják, hogy ez a vírus örökre velünk marad, azt viszont hangsúlyozzák, hogy le kell számolni azzal az illúzióval, hogy az oltásokkal el lehet érni a globális nyájimmunitást. A Földön egyrészt túlságosan lassan halad a lakosság beoltása, másrészt sokan nem hajlandók maguknak beadatni az oltást. Ez a helyzet viszont lehetőséget ad a járvány tartós fennmaradására, sőt, újabb és még veszélyesebb vírusmutációk kialakulására, amelyek rombolhatják a vakcinák hatásosságát. A nemzeti bezárkózásnak, a nacionalizmusnak a világjárvány elleni küzdelemben nincsen helye, fokozott nemzetközi együttműködésre van szükség. A vírus gyors terjedése, jó ellenálló képessége miatt a koronavírus-járvány elleni küzdelem még hosszú ideig el fog tartani – jósolják a szerzők.

Amennyiben igazuk lesz, akkor a következő években minden egyes kormánynak lesz még bőven dolga a Covid–19-féle járványnak nem pusztán az egészségügyi, hanem a társadalmi, gazdasági és – ami a témánk szempontjából fontos – politikai következményeivel. 2020 első hónapjaiban még élt a remény, hogy csupán átmeneti megingásról, váratlan válsághelyzetről van szó. Ám azóta eltelt másfél év, és a koronavírus-válság csak nem akar elmúlni. Még a jobban működő kormányok, politikai rendszerek képességeit is próbára tette a világválság, hiszen a gazdaságot rövidebb-hosszabb időre a legtöbb helyen részlegesen vagy teljesen leállították, a munkanélküliség megugrott, a lakosság jövedelmei csökkentek. A gazdag országoknak – vagyis túlnyomó részben a nyugati országoknak – volt elég pénzük ahhoz, hogy átmeneti segítséget nyújtsanak a bajba került ágazatoknak és munkavállalóknak, ám ennek ára az államadósság, a költségvetési deficit hirtelen megugrása lett.

Erről is olvashat az elemzésben:
• „Az Orbán-kormány akár a választások előtt néhány hónappal is rákényszerülhet újabb lezárásokra.”
• „A koronavírus-válság elhúzódása esetén az ellenzéknek az eddigi kormányzati válságkezelés részletes, hihető alternatíváját kellene bemutatnia.”

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 19-én megjelent 2021/34. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!