A NER államának működése

A NER államának működése

Képünk csak illusztráció! Kormányablak Vecsésen (Fotó: Facebook/Szűcs Lajos)

Ha már a fideszes politika sikeresen elfoglalta az államigazgatást, akkor illene eredményesen is működtetni, vezetni azt. Nem lehet mutogatni másra, csak az ország jelenlegi vezetőire, végső soron Orbán Viktorra, hiszen az államvezetés fontosabb szálai nála futnak össze, az ellenzék nem képes még a kétharmados törvények megakadályozására sem, tehát jogi-politikai akadályai nincsenek egy magas színvonalon működő állam létezésének. Ám hiába, a NER államgépezete változó – olykor csapnivaló – színvonalon működik.

Ahogy Magyarországon általában, a közigazgatásban sincs erős, hatékony szakszervezeti érdekvédelem, de időnkénti panaszaikból így is kiderül, hogy az ügyintézői fizetések jellemzően nem vonzóak, bár a végzettség, a nyelvtudás, a munkáltató (azaz egy politikailag megbízható főnök) értékelése valamelyest húzhat felfelé a juttatásokon. Valójában a legjobb mérnököket, közgazdászokat, jogászokat és más szakértőket kellene megnyerni a közigazgatásnak, hiszen logikusan csak magas minőségű munkaerővel lehet magas színvonalon működő szervezetrendszert létrehozni és a kormányzati döntéseket magas színvonalon előkészíteni. De gondoskodni kell a korszerű eszközállományról (modern közigazgatási szoftverek, azokat hatékonyan futtató gépek) és megfelelő épületekről, amelyekben a munkavállalók kellemesen érzik magukat. A 40 ezer milliárd forintra rúgó magyar költségvetésnek képesnek kellene lennie arra, hogy plusz több száz milliárd forint évenkénti közigazgatásba való áramoltatásával a diplomás átlagbérek feletti bérszínvonalat biztosítson a közigazgatás dolgozóinak – igaz, akkor lehet, hogy nem jutna a Paks II.-projektre, az akkumulátor-gyárak támogatására vagy a Budapest–Belgrád-vasútvonal felújítására. Ebből tehát kiderül, hogy a NER számára nem prioritás a közigazgatás magas színvonalúvá tétele, így aztán olyan az állam működése, amilyen.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 2-án megjelent, 2023/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!