A NER mérlege

A NER mérlege

Orbán Viktor miniszterelnök (első sor, j), Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (első sor, b) és Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője (k) az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 19-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Tizenkét évnyi kormányzás elegendő idő ahhoz, hogy jelentősen javítani lehessen egy adott ország lakosságának életkörülményein. Az NSZK 1949 utáni első évtizedében Konrad Adenauer vezetésével „gazdasági csodát” valósítottak meg, ahogy az 1950-es, 1960-as évek a többi nyugat-európai országban is jelentős életszínvonal-emelkedést hoztak. Orbán Viktor több mint egy évtizedes kormányzása azonban a több ezermilliárd forintnyi beáramló uniós pénz ellenére sem hozott általános jólétet Magyarországra, viszonylagos stabilitást ugyanakkor megteremtett. Egy ilyen rövid cikk nem vállalkozhat az Orbán-rendszer eddigi idejének átfogó értékelésére, de két szempont – a stabilitás és a fejlődés – alapján érdemes átgondolni ezt a tizenkét évet.

Aki semmit sem ismer el a mostani hatalom érdemeiből, az nem is fogja érteni, miként maradhatott a Fidesz népszerű párt hosszú éveken át. Ezt nem lehet pusztán a kormányoldal kétségtelenül meglévő erőforrás- és médiafölényével, átható propagandájával magyarázni. Magyarország nem diktatúra, a kormány bírálatára – még ha a szólásszabadság nem is korlátlan – továbbra is van lehetőség, aki akar, ingyenes kormánykritikus honlapokból is tájékozódhat(na). Tudomásul kell venni, hogy a bekövetkezett fejlődést viszonylag sokan értékelték pozitívan, ezt mutatják a választások eredményei is. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az orbáni kormányzás számos ellentmondással terhelt, és erősen vélelmezhető, hogy jobb és látványosabb eredményeket is el lehetett volna érni.

A teljes cikket a Magyar Hang április 1-jén megjelent, 2022/14. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!