A Nyugat elsüllyedésétől tartanak Orbán francia kedvencei

A Nyugat elsüllyedésétől tartanak Orbán francia kedvencei

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A miniszterelnök a Tusványoson egy híres, a szélsőjobboldal körében népszerű francia írótól idézett, amikor „kevertfajúságról” beszélt. De más szerzők is nagy hatást gyakorolnak a magyar kormányfőre. Lássuk, kik ők.

Megszokhattuk már, hogy a korábbi amerikai elnök, Barack Obama rendszeresen közzéteszi éves olvasmányai listáját. Azok közt általában megtaláljuk a legfelkapottabb szerzők friss köteteit, szépirodalmi alkotásokat és dokumentarista munkákat egyaránt. Nem biztos, hogy ha ránézünk a tavalyi kedvenceire, köztük Jonathan Franzen és Colson Whitehead köteteivel, az alapján megérthetjük a politikáját is. Inkább az derül ki, hogy képben van, melyek az irodalomhoz értők szerint a minőségi munkák, és szeret ezekben elmélyedni maga is. Ettől még persze sok minden kiderülhet a személyiségéről, így politikai-világnézeti mozgatórugóiról is, ha végigrágjuk magunkat olvasmánylistáján.

Orbán Viktor esetében már valamivel többet mondhatnak kedvenc könyvei, minthogy kifejezetten fontos számára az elméleti megalapozottság. Beszédeiben rendszeresen idézget egyes szerzőktől, politikájában pedig valóban nyoma van mindannak, amit tőlük olvas. Most elsősorban azokra a francia szerzőkre koncentrálunk, akik az utóbbi években előkerültek nála.

• Mit tartanak Jean Raspailról, akitől a „kevertfajúság” gondolatait vette át Orbán Viktor?
• Mit vett át a miniszterelnök Renaud Camus-től?
• Milyen kötetek gyakorolhatnak még rá hatást?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!