A pápa és Vágó István

A pápa és Vágó István

Az elmúlt hét végén a honi közéletet két esemény tematizálta: Ferenc pápa háromnapos látogatása és Vágó István halála. Engedje meg a kedves olvasó, hogy két kis személyes emlékkel kezdjem. 1996-ban még gimnazistaként bejutottam a „Ki miben tudós?” tévés történelemvetélkedő döntőjébe, amelyet az általam csodált Vágó István vezetett. Sajnos csak 9. lettem, így nem jutottam tovább a legjobb nyolc közé, de a kvízmesterrel későbbi találkozásunk során is felelevenítettük megismerkedésünk pillanatait. Vágó István politikai szerepvállalása a lehető legmesszebb állt tőlem, ahogy valószínűleg az enyém is tőle, de kulturált hangnemben, tisztelettel és derűsen tudtunk egymáshoz fordulni. A másik emlékem 2000-ből való, még egyetemistaként és buzgó hívőként volt szerencsém ott lenni Rómában a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón. Hatalmas élmény volt, amikor a város egyik külső kerületében a glóbusz minden pontjáról összegyűlt kétmillió fiatal között megjelent a kisautójával II. János Pál pápa. Egyszerre volt ott a misztikus főpap és egy közvetlen, cuki bácsika. Ferenc pápát nem láttam, és gyakorló katolikus sem vagyok már, inkább csak kereső, de ő is hasonlóan szerethető karakter. Na, ennyi személyes után jöjjön a múlt hét vége!

A pápalátogatásnak már a felvezetése is törzsi volt. Napokkal korábban elkezdődött a hisztéria, hogy micsoda lezárások lesznek, és hogy akinek kedves az élete, semmiképp se üljön autóba. Olyanok is felháborodásuknak adtak hangot, akik egyébként azon szoktak – sokszor joggal – dühöngeni, miért kell ennyi embernek autóba szállnia, és ezzel szennyezni a főváros levegőjét. Most mégis az autósok idegeit védték. A másik oldalon jöttek a kontrahírek: nem, nem lesz semmilyen fennakadás, minden más csak fake news. Ilyen felvezetés után persze mindenki lélegzet-visszafojtva várta az „itt a pápa, hol a pápa” eseményt. Aztán a hét végén persze voltak fennakadások, voltak dugók, de semmiképp sem akkorák, amekkorával fenyegettek. A valóság megmutatta, mindkét törzs csak hergelte a sajátjait. Nem a tények, nem a valóság, nem az információ volt a lényeg, hanem annak kimutatása: a másik csoport rosszra készül. Ha Joe Biden érkezett volna egy baloldali kormány idején, ugyanez a hisztéria ment volna le, csak mindenki az ellenkezőjét mondta volna annak, amit most képviselt.

• Mitől jelentek meg evangélikus verejtékcseppek a frissen katolizált Bayer Zsolt homlokán?
• Nem a pápa volt itt igazán fontos egy csomó embernek, hanem az igazolás.
• Hogy tört ki facebookos polgárháború Vágó István halálakor?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!