A parlamenti ellenzék meglepő cselekedete

A parlamenti ellenzék meglepő cselekedete

Az LMP frakciója a szociális törvény éjszakába nyúló vitáján a parlamentben 2022. október 27-én (Fotó: Ungár Péter Facebook-oldala)

Hogy mennyire nincs igazuk azoknak, akik szerint nincs értelme bejárni a NER parlamentjébe, bizonyítja az a mintegy 22 órás (!) vita, amely az ellenzéki képviselők nagy fokú aktivitásának köszönhetően húzódott el

A törvényjavaslatok vitája három fő részből áll: az általános vitából (a tervezet egészére kiterjedő, elvi megfontolásokat is tartalmazó tanácskozás), a részletes vitából (a tervezetek egyes paragrafusaira kiterjedő részletszabályok megvitatása), végül a törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatának az elfogadásából, illetve a zárószavazásból. Esetünkben az általános vita október 26-án reggel kezdődött, és a meghonosodott gyakorlat szerint néhány óra alatt véget kellett volna érnie. Csakhogy az ellenzéki képviselők egymás után kértek szót normál, tizenöt perces felszólalásokra – Tordai Bence párbeszédes képviselő egymaga tizenöt alkalommal (!) emelkedett szólásra. Egy ideig a kormányoldal képviselői is viszonylag aktívan vettek részt a vitában, a jelen lévő államtitkárok több ízben is reagáltak az ellenzéki felvetésekre. Csakhogy amikor már látták a kormánypárti képviselők, hogy az ellenzéki képviselők időhúzásra játszanak, és tanulmányokat kezdenek felolvasni az éjszakai órákban, visszahúzódtak a vitától. Az ülés utolsó óráit javarészt a DK-s Oláh Lajos vezette, aki leplezetlen örömmel nyugtázta, hogy a vita még mindig nem zárult le, és szabad folyást engedett az eseménynek. Érdekes módon így tett a kétharmados többséggel bíró Fidesz–KDNP is, ugyanis, bár megtehette volna, nem kezdeményezte a vita lezárását, holott a parlamenti házszabály értelmében öt képviselő írásbeli kezdeményezésére lett volna mód az egyre terjengősebb vita berekesztésére (bár az is igaz, hogy az általános viták idején nem szokott határozatképes lenni a Tisztelt Ház, ráadásul éjfél körül nem igazán életszerű legalább száz képviselő összetrombitálása). Csak másnap reggelre fogytak el a hozzászólások, ekkorra sikerült a vitát lezárni. Meglehet, a hasonló esetek elkerülése érdekében a kormánytöbbség a jövőben jobban fog figyelni arra, hogy minél több törvényjavaslatot tárgyaljanak időrendi keretben. És bizony nem lenne meglepő az sem, ha a jövőbeni obstrukció megakadályozása esetében további házszabály-szigorításra kerülne sor.

• Mit ért el az ellenzék az obstrukcióval?
• A kormánynak sem jött olyan rosszul, hogy éjszakába nyúlt a vita?
• Hol a közmédia?

A teljes cikket a Magyar Hang november 4-én megjelent, 2022/45. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!