A rákkeltő gyomirtó betiltását követelik a hazai zöldszervezetek

A rákkeltő gyomirtó betiltását követelik a hazai zöldszervezetek

Greenpeace akció a glifozát ellen (Forrás: Greenpeace.org)

Nemrég nyílt levélben fordultak a hazai zöldszervezetek Nagy István agrárminiszterhez, hogy ne támogassa a kockázatos glifozát növényvédőszer-hatóanyag újbóli uniós engedélyezését. A jövő év végén ugyanis lejár a gyomirtó korlátozás nélküli forgalmazási engedélye az Európai Unióban, miközben június közepén napvilágot látott az Assesment Group on Glyphosate közleménye, amely azt állítja, hogy a glifozát használata kockázatmentes. Külön pikantériája a dolognak, hogy a témáért felelős három másik tagállam – Hollandia, Franciaország és Svédország – mellett épp Magyarország közreműködésével készült a jelentés, amely ismét engedélyezésre javasolja a több kutatás szerint is az egészségünkre és környezetünkre egyaránt kockázatos vegyszert.

A Greenpeace Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország által kezdeményezett nyílt levélhez 32 zöldszervezet csatlakozott, hiszen a hírhedt amerikai Monsanto által fejlesztett vegyszert az ENSZ rákkutatási ügynöksége már évekkel ezelőtt „valószínűleg emberi rákkeltő anyagként” sorolta be.

 

• Mit reagált a kormány az aggodalmakra?
• Mi köze lehet mindennek Kínához?
• Milyen kutatások vannak a glifozátról?

A teljes cikket a Magyar Hang július 30-án megjelent, 2021/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!