A raktár, aminek szíve van

A raktár, aminek szíve van

Az Isaszegi Humánszolgáltató Központ munkatársai az Élelmiszer Bank logisztikai támogatásával osztanak endszeresen élelmiszer csomagot a faluban és a környéken élő rászorulóknak (Fotó: András Zalán)

A Lokátor utcában, mégis radar alatt működik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, ami évente százezrek mindennapjait teszi könnyebbé. Nekik is köszönhető, hogy a hazai nagy üzletláncok inkább eladományozzák és nem megsemmisítik a sérült csomagolású, de még felhasználható árut, ők és a velük dolgozó karitatív szervezetek több ezer tonna élelmiszert juttatnak el a leginkább rászorulóknak. 

Az Élelmiszerbank idén ugyanakkor bankot robbantott. A november 19-21. között megrendezett adományakciójuk során önkénteseik minden eddiginél több tartós élelmiszert gyűjtöttek: 348 tonnát az ország 315 üzletében és bevásárló központjában. Ez azt jelenti, hogy három napon keresztül percenként 226 kiló élelmiszert adtak jótékony célra a vásárlók.

– Van, hogy elhajtanak minket, vigyük innen a száraz zsömlénket. Azt a zsömlét, amit az utca túloldalán már megköszönnek – mondja Tóth Zsuzsa. A kiszolgáltatottság és a sértett önérzet robbanásveszélyes elegy.

• Cikkünkben nyomon követhetik a hipermarketekből mentett élelmiszer útját, egészen a megsegített családokig!
• A
z okosan és humánusan hasznosított étel mekkora szén-dioxid kibocsátástól kíméli meg a klímát?
• H
ány tízmilliárd forint értékben tudtak megmenteni még használható élelmet a kukától vagy a szemétégetőtől?

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!