A siker halottai

A siker halottai

Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Egy évbe telt, mire rájöttünk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ismét megelőzte a korát. Tavaly ősszel a kormányfő mindenkit biztosított róla, hogy az ország felkészült a járvány második hullámára, a védekezés sikerét pedig a megmentett életek számában mérhetjük majd. Az ezt követő kilenc hónapban a vírus 30 ezer áldozatot követelt, a kormány pozícióját azonban a nyilvánvalónak látszó ellentmondások és az elkésettnek tűnő döntések sem gyengítették. Sőt, a közvélemény-kutatók szerint még a legkritikusabb tavaszi időszakban is nőtt a Fidesz támogatottsága. Most, szügyig a negyedik hullámban, úgy tűnik, hogy a védekezés elve ugyanaz, mint egy éve, és a siker mérőszáma is változatlan. Minél kevesebb életet tud megmenteni, annál erősebben fordul rá a jövő tavaszi választásokra a kormánypárt.

És ez nem üres szofizmus, még kevésbé érzéketlen cinizmus: a járvány talán legnyilvánvalóbb tanulsága Magyarországon ugyanis a másikért vállalt felelősség szinte teljes hiánya. Erre érzett rá remekül Orbán Viktor, és alakította e felismerés mentén a védekezési stratégiáját. A számok mindkét oldalon – a kórházi és a politikai térfélen – őt igazolják. (Az ellenzék megerősödésének vajmi kevés köze van a vírus elleni küzdelemhez, tekintve, hogy konstruktív javaslattal – részben a korlátozott lehetőségeik, részben a kompetencia hiánya okán – kevesen álltak elő ellenzéki oldalról is.) Egyre kevésbé tűnik tehát relevánsnak a kormány intézkedései kapcsán a rossz helyzetfelismeréssel példálózni.

Erről olvashat a cikkben:
• Orbán már tavaly ráérzett, hogy nem lesz politikai következménye tízezrek halálának

A teljes cikket a Magyar Hang november 5-én megjelent 2021/45. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!