A súlytalanságot nem lehet elmesélni – Interjú Farkas Bertalannal

A súlytalanságot nem lehet elmesélni – Interjú Farkas Bertalannal

Farkas Bertalan és Valerij Kubaszov a Szojuz-36 szimulátorában 1979. február 10-én (Fotó: Europress Fotóügynökség/AFP/Sputnik/Mokletsov Alexander)

A következő magyar űrhajóst úgy fogjuk felkészíteni – remélem, ebben én is részt vehetek, ez indokolja a többes számot –, hogy olyan tudományos programot vigyen magával a kozmoszba, amely világraszóló eredményeket hozhat – így fogalmazott a Magyar Hangnak adott interjújában Farkas Bertalan. Magyarország első kozmonautája ismer is néhány bátor, vállalkozó szellemű embert.

Farkas Bertalan az interjúban beszélt arról is, hogy korábban kacérkodott a politikával, az MDF, illetve nemrégiben egy zöld párt jelöltje volt, ám hibának nevezte, hogy kötélnek állt. Megfogalmazása szerint a politikai naivsága volt az oka.

Kitért rá, hogy tavaly ünnepelték volna űrutazása 40. évfordulóját, de a járvány miatt el kellett halasztani. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta, ha véget érnek a korlátozások, idén májusban bepótolják.

  • Miért maradt el a második utazás?
  • Mit gondol az új magyar űrprogramról?
  • Miért vittek magukkal az expedícióra anno pisztolyt?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang február 12-én megjelent 2021/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!