A szabadságot is szokni kell

A szabadságot is szokni kell

Budapesti kerthelyiség a Duna-parton 2022. április 24-én, a terasznyitás első napján (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Miközben a koronavírus-járvány korántsem ért véget, végre beléptünk a tömeges oltások időszakába, ami talán a covid legsötétebb periódusának végét jelzi. Szerte a világon oldják fel a korlátozásokat (nem csak a politikusok, de a közegészségügyi hatóságok is), talán ideje lenne lassan visszatérni a normális élethez. De menni fog-e ez mindenkinek?

Közhely, hogy bármihez hozzá lehet szokni, de mint minden közhelyben, ebben is vannak részigazságok. Például hozzá lehet szokni az olyan életmódhoz is, ami ellentmond mindannak, amit gyakorlatilag az összes ma élő ember valaha is megtapasztalt korábbi élete során. Amely életmódban egy soha nem tapasztalt, láthatatlan ellenséggel szemben csak úgy lehetett a legutóbbi időkig védekezni, ha elszigeteltük magunkat gyakorlatilag az egész világtól. Egy cseppfertőzéssel terjedő vírus sok más ember szoros közelségében gyakorlatilag kivédhetetlen, marad hát a szocializáció teljes leépítése.

Ez emberi természetünkkel teljesen ellentétes viselkedés, mégis racionális volt a járvány korábbi szakaszában, hiszen szó szerint az életünk múlhatott rajta (ne felejtsük el, hogy abban az országban élünk, amely vezet a népességarányos covidhalálozásban a világon).

Mikor tudjuk levetkőzni szorongásainkat, mikor tudunk visszaszokni a normális társas életbe?
• Mikor tudunk majd kezet fogni egy idegennel?
Meddig tart a barlangszindrómánk?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!