A Szakértő

A Szakértő

Kijevben kiállított kilőtt orosz harckocsi (Foró: Kijev/Twitter)

A Szakértő mindenkinél jobban tud mindent! Két rongyosra ismételt Mónika-show között átkapcsol a Hír Tv-re, és onnan informálódik. Keze ügyében tartva általános iskolai földrajz atlaszát, naprakészen követi a hadműveleteket, bár furcsállja, hogy Ukrajna, mint ország, nem szerepel a térképen („na tessék, tényleg nem létezik ukrán nép”). De minden megoldható: grafitceruzával berajzolt ukrán határok között tájékozódik az 1981-es kiadású atlaszon, természetesen a Krímet a szovjeteknek adva. „Szovjetek”-mindig így fogalmaz a vasútállomás restijében, ahol helyi Georg Spöttleként elemzi a hadihelyzetet tudatlan cimborái körében. Ellenállhatatlan nosztalgiát érez az elmúlt évszázad stratégiai rendszere iránt, mert „akkor legalább kordában volt tartva az a rohadt Amerika”, ordibálja gyakran, nyálesőt zúdítva környezetére ilyenkor dühében.

A Szakértő együtt gondolkodik idoljával, V. V. Putyinnal. A szomszédjától lopott net segítségével szörfözik a világhálón, gyakran megsimogatva öreg IBM számítógépét („a szovjet komputerekről koppintották az amcsik”). Orosz nyelvű weboldalakat böngészik, és bár egy kukkot sem ért, grafikákat, videókat elemez, gyakran fejre állítva a monitort és iránytűvel betájolva az inzerteken látott műveleti ábrákat. Ilyenkor már Kijevet is vörösben látja. Ekkor megnyugszik és elpilled, álmában ő maga helyezi ki a sarló-kalapácsos lobogót az ukrán parlament kupolájára oly módon, ahogyan azt Abdelhakim Iszmajlov tette annak idején a Reichstag tetején…

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!