A szélsőjobb elbukott a Turing-teszten

A szélsőjobb elbukott a Turing-teszten

Újbuda képviselőtestületi ülése (Forrás: László Imre/Facebook)

Sűrű hetek állnak mögöttünk egy átlagos nyári uborkaszezonhoz képest. A Titan-katasztrófa vagy a Wagner-csoport egynapos belföldi osztálykirándulása feledtette a kisebb horderejű ügyeket; a hazai sajtó így napirendre tért a felett is, hogy az újbudai Fidesz a Mi Hazánkkal karöltve megtorpedózott egy köztér elnevezéséről szóló javaslatot. Pedig ez a húzás, mondhatni, az aljasságával ragyogott ki a megszokott kormánypárti stiklik közül.

Az ellenzéki vezetésű önkormányzat az angol Alan Turing matematikusról és informatikusról, a számítástechnika egyik atyjáról szeretett volna elnevezni egy teret az Infoparkban. Ám nem számoltak a kerületi szélsőjobb aggályaival. A fideszes Junghausz Rajmusznak például nem tetszett, hogy a Turing életét bemutató összefoglalóból kiderülne: a matematikus homoszexuális volt, és emiatt kémiai kasztrációra ítélték az ötvenes évek homofób brit törvénykezése szerint. – A szexuális orientáció feltüntetése eddig nem volt szokás a kerületben. Mostantól akkor mindig jeleznünk kell, hogy valaki a szivárványos zászló melyik színét képviseli? – ironizált Junghausz, hozzátéve, hogy Turingot tudomása szerint pedofíliával is vádolták. Szecsődi Patrik (Mi Hazánk) pedig arról beszélt, hogy a „deviáns külföldi mártír” helyett egy magyar tudósról nevezhetnének el közterületet Újbudán. A NER-re jellemző kompromisszumos ajánlat volt az is, hogy Turing voltaképp maradhat, csak vegyék ki életrajzi összefoglalójából a melegségére utaló mondatokat.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap június 30-án megjelent, 2023/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!