Erdő Péter: A szentmisére járók aránya elég alacsony

Erdő Péter: A szentmisére járók aránya elég alacsony

Erdő Péter esztergom–budapesti érsek (Forrás: Magyar Hang/Végh László)

 

– Véleményem szerint ez egy állami feladat, hiszen az állam van birtokában az egészségügyi információknak, és hogy melyik oltóanyagnak milyen a rizikófaktora – mondta a kötelező oltásokról a Magyar Hangnak adott újévi interjújában Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek.

Amikor arról a sok helyütt kialakult gyakorlatról kérdeztük, hogy az egyházi iskolában tehetséggondozás folyik, míg az állami iskolába a felzárkóztatásra szoruló gyerekek járnak, a bíboros azt mondta, ő ezt másképp látja. – Nincs olyan egyházi iskola, amely arra kényszerülne, hogy többségében gazdag gyerekeket vegyen fel – szögezte le.

Erdő Péter őszintén beszélt arról is, hogy a vasárnapi szentmisére járók aránya Magyarországon alacsonyabb a közép-európai átlagnál.

• Nemrég azt mondta, hogy korunkban még Magyarországon is bátorság kell ahhoz, hogy egy ismert személyiség kiálljon a pódiumra, és megvallja katolikus hitét, és ön szerint volt, akit meg is hurcoltak ezért a közelmúltban. Melyik esetre gondolt?
• Nem tartja furcsának, hogy mindig csak a zsidó-keresztény gyökerű ünnepekkel, fogalmakkal van probléma, és mindig csak ezeken igyekeznek módosítgatni, vagy kiradírozni őket, és helyettük újakat behozni?
• Rod Dreher amerikai filozófus – Nursiai Szent Benedek regulájából kiindulva – azt javasolja korunk keresztényeinek, hogy vonuljunk vissza az intézményeinkbe, saját magunkat szegregálva „e romlott kor” társadalmától és kultúrájától. Mi a véleménye ezen okfejtésről?

A teljes interjút a Magyar Hang január 7-én megjelent 2022/2. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!