Mikortól beteges a pornófüggés?

Mikortól beteges a pornófüggés?

Heteroszexuális pár az ágyban (Forrás: Shutterstock)

Magyar kutatók vezetésével az egész világra kiterjedő online szexkutatás indult, amelynek segítségével a pszichológusok igyekeznek globális képet alkotni a különböző kultúrákban élő emberek szexuális viselkedéséről, illetve az ehhez kapcsolódó pszichikai zavarokról és viselkedési addikciókról. Mint a kutatást vezető és lapunknak nyilatkozó Bőthe Beáta, a Montreali Egyetem kutatója elmondta, ez lesz az elő olyan világméretű szexuális felmérés, amely nem csak a nyugati iparosodott országokban élő, szexuális többséghez tartozó emberekre kíváncsi.

Az egészséges szexualitás az emberi viselkedés és a jólét szerves része. Bizonyos szexuális viselkedések azonban komoly lelki terhet róhatnak az érintettre, ami akár az egész életére (beleértve a párkapcsolatát, családi életét, munkáját, iskolai teljesítményét és minden egyebet) romboló hatással bírhat, írják a kutatás irányítói a felmérés honlapján (Internationalsexsurvey.org), ahol bárki anonim módon részt vehet a kutatásban magyar vagy bármilyen nyelven. Minthogy a szex sok ember életében központi szerepet játszik, és sokaknál a stressz, a szorongás vagy a depresszió egyik fő forrása is, a negatív hatások kivédése érdekében is fontos átfogó képet alkotni az emberiség szexuális viselkedéséről.

– A szokványos szexuális kutatások Amerikára vagy Nyugat-Európára vonatkoznak. Viszont szinte semmit sem tudunk Ázsiáról, Afrikáról, Kelet-Európáról e tekintetben. Épp ez a kutatás egyik fő mozgatórugója, hogy megvizsgáljuk, vajon a nyugaton azonosított trendek ugyanúgy működnek-e keleten vagy Afrikában is – mondja Bőthe Beáta, a Montréali Egyetem pszichológia tanszékének kutatója.

• Mikortól szexfüggő valaki?
• Minden pornófogyasztás problémás?
• Mennyire elfogadott a szexkutatás a pszichológián belül?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!