A tálib rezsim lett az Iszlám Állam fő ellensége

A tálib rezsim lett az Iszlám Állam fő ellensége

Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok felvonják zászlajukat a délkelet-afganisztáni Gázni tartomány kormányzójának háza előtt a tartomány azonos nevű székhelyén 2021. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Gulabuddin Amiri)

Legalább 25-en meghaltak kedden abban a terrortámadásban, melyet az Iszlám Állam afganisztáni szárnya (ISIS-K) követett el egy kabuli katonai kórházban. Az viszont csak később derült ki, hogy a halottak között volt egy magas rangú katonai vezető, nevezetesen Hamdulla Muklisz, a tálib hadsereg kabuli parancsnoka is, aki fontos szereplő a tálib hatalmi rendszerben. A parancsnok ugyanis a híres-hírhedt Hakkáni-hálózat tagja volt, ami a legveszélyesebb csoport az összes tálib frakció közül.

Ennek a szervezetnek a feje nem más, mint Sziradzsuddin Hakkáni, aki rendkívül aktívnak bizonyult az elmúlt évtizedekben: 2008-ban például több terrortámadást is az ő irányításával hajtottak végre Kabulban, amelyekben rengetegen meghaltak. Később a férfi maga ismerte be, hogy ő is részt vett annak a merényletnek a megtervezésében, amit Hámid Karzai afgán elnök ellen hajtottak volna végre. Az ifjabb Hakkáni kapcsán gyakran figyelmeztetnek arra a szakértők, hogy személyében a legveszélyesebb tálib vezető, aki nem csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának feketelistáján szerepel, hanem az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) körözési listáján is, ahol ötmillió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére. Most viszont az ISIS-K-nak éppen a Hakkáni-hálózatnak sikerült bevinnie egy mélyütést.

Erről olvashat a cikkben:
• Régre nyúlik vissza a terrorkalifátus és a tálibok konfliktusa
• Szeptembertől minden korábbinál erősebben lángolt fel a harc
• Egyedül is úrrá tudnak lenni a helyzeten a tálibok?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!