A teljhatalom korlátja

A teljhatalom korlátja

Orbán Viktor a leendő kormányról tárgyalt a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldal)

Most, hogy a nem kormányhű nyilvánosságban is teret nyert a nézet, miszerint jobb, hogy nem az ellenzék nyert áprilisban, érdemes szemügyre venni az országra tartósan rátelepedett hatalom kormányzóképességét.

Tizenkét év kormányzás és négy parlamenti kétharmad után nem nagy merészség kimondani, hogy Orbán Viktornak rendszerépítésben és hatalomtechnikai trükkök alkalmazásában Magyarhonban nincs párja. Vezérdemokráciának, illiberális berendezkedésnek vagy autokráciának nevezett rendszere, úgy látszik, szilárdan áll, egyesek szerint hagyományos módon, választásokkal nem megdönthető; felépítése komoly politikai teljesítmény, bármit is gondoljunk róla. Emiatt csodálják hívei itthon és külföldön, de sok ellenfele is dühvel és irigységgel vegyes elismeréssel tekint rá.
Mintha elfelejtenénk azonban, hogy a hatalom, az azzal járó materiális és egyéb előnyök hajszolása – a fideszes elit a magyar történelem egyik legmohóbb, leggátlástalanabb képződménye – nem lehet öncél.

A teljes cikket a Magyar Hang június 17-én megjelent, 2022/25. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!