A túlhajtott nevelőszülő előbb-utóbb kiég, és ez életekbe is kerülhet

A túlhajtott nevelőszülő előbb-utóbb kiég, és ez életekbe is kerülhet

Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Sorozatos mulasztások vezethetnek több, nevelőszülői családba fogadott gyermek halálához. A sajtó csak a bűnössel foglalkozik, pedig a minden ízében recsegő gyermekvédelmi rendszerre is figyelnünk kellene.

Halálra verte, leforrázta, éheztette, molesztálta – az elmúlt hónapokban mintha megszaporodtak volna az olyan esetek, amikor a nevelőszülőt gyanúsították a rábízott gyermek halála, sérülése miatt. Januárban derült ki, hogy Inárcson a nevelők olyan forró vízben fürdettek meg egy csecsemőt, hogy a kicsi másnap belehalt égési sérüléseibe. Márciusban a Hajdú-Bihar megyei Polgáron halt meg egy kétéves fiú – halálát balesetnek állította be hivatásos nevelőanyja, a rendőrség szerint azonban ő verte agyon a gyereket. Áprilisban Veszprém megyében kilenc olyan gyereket vittek el a rendőrök egy általános iskolából, akiknél felmerült a gyanú, hogy nevelőszüleik szexuálisan zaklatták őket.

Sanyika halála óriási indulatokat gerjesztett

És ezután következett a sajtóban Sanyikaként emlegetett, alultáplált, kétéves kisfiú tragédiája, aki egy félrenyelt csont miatt fulladt meg. Bár itt nem volt szó szándékos bántalmazásról, a közvéleményt felháborította, hogy a felelősnek tartott hivatásos nevelőszülő anya a sajtóértesülések szerint nem hívott mentőt a fuldokló gyerekhez; sőt sokkos állapotban napokig egy autó csomagtartójában szállította a kicsi holttestét, miközben magával vitte annak másfél éves húgát is. A közösségi oldalak az eset után izzottak a gyűlölködő hozzászólásoktól. Az indulatokat táplálta, hogy a bulvársajtó részletesen beszámolt a haláleset körülményeiről, a 17 éves vér szerinti anya gyászáról és a fiú temetésének körülményeiről – azt is sejtetni engedték, hogy Sándor kishúgát bántalmazhatták. Akik ismerik a részleteket, azok viszont hallgatnak: a rendőrség a nyomozásra, a nevelőszülőt foglalkoztató, egyházi fenntartású Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézmény pedig a rendőrségi eljárásra hivatkozva nem kommunikál a történtekről, nem válaszoltak részletesen lapunk kérdéseire sem.

A hibák itt azonnal látszanak

A fentiek alapján úgy tűnhet, mintha csak bűnözők dolgoznának nevelőszülőként. A torz képért a sajtó nagyító lencséje lehet felelős, ezért hallhatunk most több visszaéléséről – vélte a Magyar Hangnak nyilatkozva Báló Ottília, a Fészek Gyermekvédő Egyesület igazgatója.

• Hány gyerek él hivatásos nevelőknél Magyarországon, és hány jut átlagosan egy családra?
• 
Miért végtelenül elcsigázottak az államilag kirendelt gyámok?
• Hogyan látja az egész rendszert egy hivatásos nevelőszülő?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 12-én megjelent, 2023/19. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!