A választás szabadsága

A választás szabadsága

Tüntetés a kata módosítása ellen (Fotó: R. Kiss Kornélia / Magyar Hang)

Ha amellett szeretnénk érvelni, hogy Magyarországon a választások nem fair versengés keretében dőlnek el, és ennélfogva nem mondhatók teljesen szabadnak, nem kell különösebb elemzői mélyfúrásokba bocsátkoznunk. Elég mindössze két szempontot kiemelnünk: egyfelől azt, hogy a kormány számolatlanul költi az adófizetők pénzét az általa futtatott kampányokra és különböző propagandafelületek fenntartására, ami döbbenetesen egyenlőtlenné teszi a politikai versenyt; másfelől azt, hogy gyakorlatilag minden egyes választás előtt egyoldalúan és az ellenzék számára kedvezőtlen módon változtatja meg a választás szabályait. Az utóbbi legaktuálisabb példája a múlt héten elfogadott alaptörvény-módosítás, amelynek értelmében – az eddigi gyakorlattól eltérően – 2024-től egy napon fogják tartani az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat.

Arról, hogy ez a módosítás miért hozza különösen kellemetlen helyzetbe az ellenzéket, annak belengetése óta már sok szó esett. A hagyományos menetrendből kiindulva a pártok azzal számoltak, hogy az EP-választáson nem kell egymással kooperálniuk, így az többek között arra is alkalmas lehet, hogy felmérje tényleges társadalmi támogatottságukat. Ezek után a helyhatósági választásokon újra együttműködhetnek, ráadásul ennek a kereteit már az erőviszonyok pontos ismeretében határozhatják meg. Ha viszont a két választást egy napon tartják, az ellenzéki pártoknak egyszerre kellene közösen és egymás ellen kampányolniuk, ami nyilvánvalóan megoldhatatlan feladat. Ennek a helyzetnek az előállítása annyira fontos volt a Fidesznek, hogy még az a jogos aggály sem tartotta vissza tőle, amely szerint a tavaszi választáson megbukott városvezetőknek béna kacsaként kell hivatalban maradniuk őszig, amikor a ciklus lezárultával utódaik végre átvehetik a helyüket.

• Új lehetőségek nyílnak az ellenzéknek, de lépéskényszerbe is kerülnek
• A kutyapárt és a Mi Hazánk is szerezhet meglepetést

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!